Főoldal > EGÉSZSÉG > Alig észrevehető tünetek – ismerjük fel a melanomát!

Alig észrevehető tünetek – ismerjük fel a melanomát!

anyajegybőrbőrdaganatbőrrákmegelőzésmelanomanapfénynapozásnapvédelem
0

Írta:

A nyár közeledtével egyre többet hallunk a napvédelem fontosságáról: ha a napon tartózkodunk, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet, ne napfürdőzzünk 11 és 15 óra között, kerüljük a tűző napsütést. Ennek ellenére sokszor döntünk úgy, hogy nem tartjuk meg ezeket a tanácsokat, azt gondolva, hogy mi baj is történhet, ha egy picit megpirulunk. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy a leégés mellett milyen káros hatása lehet a túlzásba vitt napozásnak?

„A bőr nem felejt, hallottuk már többször. Mit jelent ez valójában? Sajnos kevesen tudják, hogy a fényvédelem nélküli napozás miatt túlságosan sok UV-sugárzás éri bőrünket, amely felelős az egyik legagresszívabb bőrdaganat, a melanoma kialakulásáért. Ha az évek során többször leégtünk, esetleg hólyagok is kialakultak a bőrégés helyén, abban az esetben nagyobb az esély a káros elváltozásra. A bőr látszólag meggyógyul ugyan, de az ártalmak összeadódnak. Fokozottan veszélyeztetettek azok, akiken sok anyajegy található, ugyanis a daganat az esetek egy részében a meglévő anyajegyekből alakul ki, de fontos tudni azt is, hogy megjelenhet anyajegymentes bőrfelszínen is. Sokan úgy gondolják, hogy velük ez nem történhet meg, ám ne bízzuk a véletlenre egészségünket” – mondta dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Mit kell tudni a melanomáról?

A betegség leginkább a negyven év fölöttieket érinti, de egyre nagyobb számban fordul elő a 20-as, 30-as korosztálynál is. A melanomára való hajlam öröklődhet, ezért akinek a családjában előfordult a betegség, azok még jobban vigyázzanak magukra és járjanak rendszeres szűrővizsgálatra! A rizikót fokozza a bőrtípus: akiknek világos a bőrük és a hajuk, illetve akiknek vörös a hajuk és szeplősek, azok különösen veszélyeztetettek.

anyajegy eltávolítás

Hogyan ismerhető fel a betegség?

Ha sok anyajegy található a testünkön, ajánlott az évenkénti rendszeres szűrővizsgálat. Ám abban az esetben, ha elváltozást tapasztalunk valamelyiken, vagy új pigmentált növedéket veszünk észre a bőrünkön, ne halogassuk felkeresni a szakorvost, ugyanis akár melanoma is okozhatja a panaszokat. Az időben felfedezett és diagnosztizált daganatnál jóval nagyobb, akár 100 %-os a gyógyulás esélye.

Milyen tünetei lehetnek a betegségnek?

·     Az eddig kerek, szabályos anyajegy szabálytalanná válik,

·     a színe világosbarnáról sötétre változik,

·     megnő, felszíne megváltozik,

·     vérezni, váladékozni kezd,

·     az anyajegy környéki bőr viszket, begyullad.

Hogyan előzhető meg a betegség kialakulása?

„Unalmasnak tűnhet folyton a rendszeres szűrővizsgálat és fényvédelem fontosságáról, a szolárium mellőzéséről és a napozás szabályainak betartásáról olvasni vagy hallani. Ám szakorvosként úgy gondolom, hogy nem lehet elégszer felhívni minderre a figyelmet, látva, hogy egyre nő a melanomás betegek száma. Pedig az időben diagnosztizált betegség kis eséllyel okoz áttétet, így jól gyógyítható. Vigyázzunk magunkra az év minden napján, hiszen UV-sugárzás nem csak nyáron éri a bőrünket! Ha körültekintők vagyunk, egészségesen és boldogan élvezhetjük a simogató napsugarakat” – tette hozzá a doktornő.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X