Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 ok, ami növeli a csípőfájdalom rizikóját

10 ok, ami növeli a csípőfájdalom rizikóját

csípőcsípőfájdalomcsípőprotézisegészségfájdalomgyógyuláskezelésmozgás
0

Írta:

A csípőízületi kopás nagyon megnehezítheti a mindennapokat, ezért még idejében érdemes elkezdeni a kezelését, hogy esetleg megelőzhető legyen a csípőprotézis beültetés.  Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a hajlamosító tényezők felismerésére és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

10 ok, ami növeli a csípőfájdalom rizikóját

Ha a csípőben lévő porcok és csontszövetek degeneratív változásokon mennek át, idővel megjelenik a csípőízületi kopás, ami igen súlyossá is válhat. A fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó betegség elsősorban az idősödéssel függ össze, de van néhány tényező, amely növeli kialakulásának rizikóját. Ezek a következők:

1.     Rendellenes testtartás

2.     Korábbi csípő- vagy lábsérülés

3.     Születési rendellenesség (csípőízületi dysplasia) és a csípő anatómiai helyzetének megváltozása

4.     Bizonyos anyagcsere betegségek (mellékpajzsmirigy- és pajzsmirigy-betegségek)

5.     Ínszalag- és izomrendszeri sérülékenység

6.     Tartós szteroid használat

7.     Alkoholizmus

8.     Női nem (férfiaknák ritkábban jelentkezik)

9.     Elhízás (minél nagyobb a csípőre nehezedő teher, annál gyorsabbá válhat a folyamat)

10.   Túlzásba vitt vagy nem megfelelően felépített edzés

57563068 - side view shot of fitness woman resting on exercise mat with a heavy weight plate on floor. female athlete lying on her back after a gym workout

A csípőízületi kopás fázisai

A betegség okozta tünetek elsősorban a stádiumtól és az fennállás időtartamától függenek, de a legjellemzőbb panasz a csípőtáji fájdalom. Ezen belül különböző fázisokat különböztethetünk meg. 

– Első fázis: megfelelő kezelés mellett a folyamat még visszafordítható, megállítható. Ilyenkor a fájdalom jellemzően reggel jelentkezik, és „bejáratódva” megszűnik.
– Második fázis: komolyabb kopásnál a fájdalom már a mindennapi életet is befolyásolja, nehezebbé válik a járás, a buszra fellépés, a lépcsőzés. A röntgenképen látható az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, sőt akár ciszták (folyadékkal teli tömlők) is a csontban.
– Harmadik fázis: már a legegyszerűbb tevékenységek is gondot okoznak, veszélybe kerül az önellátás, gyakoribbak a törések, mivel az ízületben lévő csontszövetek erősen leépültek.

Ezért kell orvoshoz fordulni már az első panaszoknál

     A betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy már az első, zavaró panaszok esetén orvoshoz kell fordulniuk. Ezzel nem csak a fájdalomcsillapítás válik lehetővé, de a folyamat is lassítható, megelőzhető a maradandó károsodás. A porc leépülését a megfelelő porcépítő készítmények akadályozhatják, amelyek óriási választéka miatt érdemes szakember javaslatát megfogadni – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Kiemelt fontosságú a szakszerű gyógytorna, amely erősíti a csípő körüli izomzatot, javítja a terület vérellátását. Az orvosi segítség kiterjed a hatékony fájdalomcsillapításra és életminőség javításra is, így az adott állapotnak és a beteg igényeinek megfelelően alkalmazhatjuk például a lökéshullám terápiát, a Bemer kezelést, az orvosi kollagén bejuttatására épülő injekciókúrát, amelyekkel jelentős életminőség növekedés érhető el. Végső soron azonban, a legsúlyosabb esetekben sor kerülhet csípőprotézis műtétre is.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X