Zamatos szomjoltó, egészséges éhségűző, igazi vitaminbomba. Ez mind-mind az őszibarack, de számos más egészségügyi hatása is ismert, amik miatt mindenkinek érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a csodás gyümölcsöt.
Magas a víztartalma
Az őszibarackból bátran ehetnek a fogyókúrázók, akár nagyobb mennyiségben is, hiszen igen magas, 85-90%-os víztartalommal rendelkezik. Ez ugyanakkor üdítően is hat a szervezetre, megakadályozva a dehidratáltságot, és az ebből eredő egészségügyi problémákat.
Védi a szív- és érrendszert
Niacin-tartalmának köszönhetően az őszibarack csökkenti a vérnyomást, és jót tesz a szív- és érrendszer működésének. Ezek megóvása különösen fontos, hiszen a keringési problémákból számtalan kisebb-nagyobb, gyakran visszafordíthatatlan betegségek alakulhatnak ki.
Kiegyensúlyozottá tesz
Szintén niacin-tartalmának hála az őszibarack rendszeres fogyasztásával sokkal jókedvűbbé, nyugodtabbá válhatunk. Frissnek, üdének, gondtalannak érezheti magát az, aki az őszibarack-szezonban napi két-három gyümölcsöt is elfogyaszt.
Serkenti az emésztést
Magas pektin- és rosttartalma miatt az őszibarack jótékony hatással van az emésztési folyamatokra. A székrekedést, ezzel együtt az emésztési problémákat is megszünteti. A pektin ráadásul még a koleszterinszintet is szabályozza, tovább csökkentve ezzel a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.
Rákellenes hatású
Az őszibarackban található sárga antioxidáns xantofill színanyag segít a daganatos betegségek megelőzésében. A sport, megfelelő mennyiségű és minőségű ételek fogyasztása mellett tehát azzal is sokat tehetünk egészségünkért, ha sok nyers, lehetőleg biogazdálkodásból származó őszibarackot fogyasztunk.
Extra tipp: arcpakolás őszibarakcból
Az őszibarack nemcsak elfogyasztva hat fantasztikusan a bőrre, de érdemes belőle arcpakolást is készíteni. Ehhez nincs másra szükséged, mint egy érett gyümölcsre és két evőkanál mézre. A barackot turmixold össze, és keverd bele a mézet. A bőröd selymes, üde, hidratált, és éppen olyan hamvas lesz, akárcsak egy gyönyörű őszibarack.
Fotó: 123RF