Főoldal > EGÉSZSÉG > A melatonin az új öregedésgátló?

A melatonin az új öregedésgátló?

egészségfiatalságfittésmelatoninöregedésszépség
0

Írta:

A melatonin, a mitokondrium, a fittség és az öregedés összetartozó fogalmak – és nagyon izgalmas, hogy hogyan függnek össze egymással! 

A mitokondriumok segítségével értheted meg a kapcsolatot a sport és a fittségérzet, az energiaszint és a fiatalosság között. De mik is azok a mitokondriumok?

Ezek sejtrészecskék, amelyek tulajdonképpen energiagyárként működnek. Egyetlen sejtben lehet csak egy ilyen, de akár több ezer is. A belélegzett oxigén legnagyobb részét felhasználva előállítanak egy vegyületet, melynek neve ATP, és ennek szintje határozza meg az energikusságunkat. És végső soron, ez fogja meghatározni a szerveink „fitt” működését is, hiszen azoknak működése is energiát emészt fel.

A sport tényleg fiatalít – egy ideig

Ezért a mitokondriumok alapvető fontossággal bírnak számunkra, a gond csak az, hogy ahogy öregszünk, ezek a sejtrészecskék fogyatkoznak és előbb-utóbb felmondják a szolgálatot. Pedig a természet okos: képesek vagyunk valamennyire szinten tartani őket, sőt növelni a számukat, méghozzá nem mással, mint az aerob sporttal (klasszikusan ilyen az alacsonyabb pulzusszámon végzett, állóképességet növelő sok túrázás, biciklizés, kocogás). Így pozitív spirál alakul ki: a mitokondriumok számának növekedésével az ATP-szintünk is nő, így egyre energikusabbnak érezhetjük magunkat. (És fordítva: hosszú ideig tartó tespedéssel vagy kényszerpihenővel a mitokondriumok száma elkezd csökkenni, ezért is érezzük magunkat idővel egyre lustábbnak és enerváltnak.)

Az új öregedésgátló

Sajnos, azonban akármennyit is mozgunk és élhetünk akár szuper egészségesen, az öregedés nem akadályozható meg, így a mitokondriumok száma és teljesítménye is csappanni kezd. Ezeknek a sejtrészecskéknek a belső membránján lyukak keletkeznek, amely az energiatermelő képességüket lecsökkenti. A megoldás abban van, hogy meg kell akadályozni ezeknek a kis lyukaknak a keletkezését – de a mai napig nem találták meg ennek hatékony ellenszerét.

Egy mérföldkőnek számító, idei tanulmány viszont rávilágít, hogy a melatonin segít egy olyan enzim szintjét fenntartani, amely képes betömni ezeket a lyukakat!

A kutatók ennek alapján állítják, hogy a melatonin segít megakadályozni a mitokondriumok elöregedését, ezáltal a sejtek energiaszintje megmaradhat, és a szervek is kevésbé érzik meg az éveket. Ha úgy tetszik, ez lehet az egyik új öregedésgátló hormon.

20081488 - grandmother and granddaughter closeup faces looking in the camera

Sokoldalú pozitív hatás

A melatonin egyébként „álomhormon” néven ismeretes, a belső óránk szabályozásáért felel elsősorban. Sokan azért szedik, mert általa sokkal jobban rá tudnak hangolódni az éjszakai pihenésre. Pedig, az új ismeretek fényében ennél sokkal több mindenre képes:

  • képes minket védeni az öregedéssel járó betegségektől, leginkább a neurológiai rendellenességektől, a metabolikus szindróma szövődményeitől (főként szívbetegségektől és diabétesztől)
  • támogatja az immunrendszer működését, antioxidáns hatású
  • a mitokondriumok védelme által öregedésgátló hatású, az állatkísérletek eredményei alapján növelheti az élettartamot, tovább fenntartva a fiatalosságot és az energikusságot
  • fel tudja venni a harcot az elhízás ellen, különösen azoknál a stresszes embereknél, akik rosszul alszanak és gyakran önjutalmazásra használják az evést (különösen este és éjjel)
  • segíthet a női ciklus stabilizálásában, a tapasztalatok szerint hatékonyan bevethető a premenstruációs tünetegyüttes csökkentésében
  • a migrénes rohamokban szenvedők kifejezetten jó tapasztalatokról számoltak be több havi szedése után

A melatoninhoz könnyen hozzá lehet jutni, hiszen tabletta formájában árulják a patikákban és az étrend-kiegészítőkre szakosodott üzletekben. A hivatalos európai ajánlás szerint napi 3 mg-t ajánlatos belőle bevenni, de valójában az optimális mennyiség egyén- és problémafüggő – ezért erősen ajánlott, hogy hozzáértő szakemberrel konzultálj a szedéséről.

Forrás: Sportkontroll


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X