Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a leggyakoribb mellékhatásai a hormonális fogamzásgátlóknak!

Ezek a leggyakoribb mellékhatásai a hormonális fogamzásgátlóknak!

hormonális fogamzásgátláshormonmentes fogamzásgátláskockázatmegoldásmellékhatás
0

Írta:

A hormonális fogamzásgátló a nem várt terhesség megelőzésének egyik leghatékonyabb módja, de nem árt tisztában lenni a kockázatokkal is!

Fogamzásgátló tabletta

Talán a legismertebb hormonális fogamzásgátlási módszerek egyike a fogamzásgátló tabletták, amiknek két fő típusa van.

Mindkét típus szintetikus hormonokat tartalmaz (ösztrogént és progeszteront). Az egyik fajta fogamzásgátló a kombinált típusú: ez ösztrogént és progeszteront is tartalmaz. A másik fajta fogamzásgátló pedig csak szintetikus progeszteront, azaz progesztint.

A tabletták hátránya, hogy nem védenek a nemi úton terjedő betegségek ellen, mellékhatásuk a menstruációk közötti pecsételő vérzés, hányinger, fejfájás, hízás, hangulatingadozás, elmaradó menstruáció, hüvelyi folyás, csökkenő libidó.

A kombinált tabletták szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak – így például szívrohamot, agyvérzést, vérrögképződést. Azok a nők, akik hajlamosak a trombózis vagy szív- és érrendszeri problémákra, azoknak egyáltalán nem javasolt a kombinált fogamzásgátló tabletták szedése.

Progeszteron-injekció

A készítményt 12 hetente injekcióval juttatják a női szervezetbe. Szülés után ajánlott azoknak, akiknek a spirál felhelyezésére várniuk kell. Alkalmazzák továbbá endometriózis betegségben (a méhnyálkahártya rendellenes helyeken történő előfordulása), miómák (jóindulatú méhizom-daganat) vagy más méhbántalmak esetében is. Cikluszavarokat azonban okozhat.

Hüvelygyűrű

A 21 napon át viselendő hüvelygyűrűből a fogamzásgátlást eredményező hormon folyamatosan szívódik fel. A 3 hetes alkalmazást a tablettaszedéshez hasonlóan, 7 napos hormonmentes időszak követi.  Ha valamilyen okból kivennénk a hüvelygyűrűt, figyeljünk rá, hogy 3 órán át ne legyen kívül, hiszen akkor elvesztheti hatását. Újra felhelyezés előtt minden esetben mossuk le hideg vízzel, s csak úgy helyezzük vissza. A gyűrű alkalmazásakor fellépő esetleges mellékhatások hasonlóak a fogamzásgátló tabletta szedésekor jelentkező mellékhatásokhoz.

Ilyenek például:

  • rendszertelen menstruációs vérzés
  • hányinger, fejfájás, szédülés, a mellek érzékenysége
  • hangulatváltozások
  • véralvadási problémák

Mi a megoldás? Segítünk!

Fontos, hogy minden esetben konzultájunk a kezelőorvosunkkal. Ha a hormonális fogamzásgátló módszerek közül valamilyen okból egyik sem válik be (jelentkeznek nálunk a kellemetlen mellékhatások vagy egészségügyi okok miatt nem javasolt egyik hormonális fogamzásgátlás sem), akkor sem szabad elkeseredni, próbálkozzunk hormonmentes fogamzásgátló készítményekkel!

Megbízható módszerek az óvszeren innen és túl:

pesszárium: méhnyakra helyezhető gumisapka, ami mechanikusan akadályozza meg a spermiumok méhbe jutását.

spermicid krémek, hüvelytamponok: a spermiumokat teszik életképtelenné. Ez az eljárás azonnali védelmet biztosít, és 10 órán át tart a hatása.

hüvelytabletta: 10 perccel a szeretkezés előtt kell a hüvelybe felhelyezni, és így 3 órán keresztül biztosít védelmet.

rézgyöngy: olyan innovációs eszköz, ami egy speciális formaemlékező ötvözetet tartalmaz. Számos rézgyöngy van felfűzve egy méhbarát vázra, amelyet polimer réteggel borítottak be. Hatása is a rézből származik, melyet lokálisan, a méhben fejt ki. Nincs hatással az ovulációra, a ciklusra és a libidóra sem és nem befolyásolja a csontok anyagcseréjét és nem okoz csontritkulást.

spirál: műanyag eszköz, ami megfelelő feltételek mellett nőgyógyász helyez fel, és rendszeres ellenőrzéssel akár több évig is a méhben maradhat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X