Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért leszel rosszul a vitaminoktól?

Miért leszel rosszul a vitaminoktól?

egészséghányingerkapszulamultivitaminrosszullétvitamin
0

Írta:

Ébredés után bekapod a multivitamint, az egészséges életmód jegyében, majd gyorsan felhörpinted a kávét, és már rohansz is a munkába. Ám ahelyett, hogy lendületesen kezdenéd a napot, kínzó hányinger tör rád. Ismerős?

Nyugi, nem vagy terhes, másoknál is viszonylag gyakran jelentkezik ez a tünetet a vitamin bevétele után. Most megtudhatod, mi az oka, és hogyan kerüld el a rád törő rosszullétet.

Éhgyomorra veszed be a vitaminokat

Ez az első és legfontosabb szabály: a vitamint sosem szabad éhgyomorra bevenni. A vitaminoknak átlagosan 2-3 órába telik áthaladni a bélrendszeren, üres gyomorra nincs, amiben feloldódjanak. Szedd be a kapszulát étkezés közben, hogy elkerüld a rosszullétet.

Túladagolod a vitaminokat

Fontos az is, hogy milyen vitamint, és abból mekkora adagot szedsz. A C-, az E-vitamin és a vas a leghajlamosabb irritációt okozni a gyomorban. Ha a multivitamin magas arányban tartalmazza ezt a három vitamint, és bevétele után gyakran jelentkeznek a kellemetlen gyomorpanaszok, akkor válts készítményt. Hányingerrel jelzi a szervezet azt is, ha túladagoltad a napi ajánlott mennyiséget, amit RDA jelöléssel találsz a dobozon. 15 mg E-vitaminnál és 18 mg vasnál ne vegyél be többet. Tartsd be a napi ajánlott adagot, kivéve, ha orvosod másként nem rendeli.

37046864 - pills and multivitamins  on a black background

Nem a megfelelőt formulát választod

Az sem mindegy, hogy tablettát, kapszulát, zselés kapszulát vagy rágótablettát szedsz. A bevonatok gátolják a vitaminok gyors felszívódását, emellett azonban gyomorirritációt is okozhatnak. Ha akkor is felkeveredik a gyomrod, ha a vitamint étkezés közben szeded, konzultálj a háziorvosoddal, hogy milyen más formulát ajánl számodra.

Túl sok zsírban oldódó vitamint szedsz

Az előző három hiba könnyen felismerhető és kiküszöbölhető, de az is lehet, hogy krónikus panaszaid hátterében más ok áll. Ha túl sok zsírban oldódó vitamint szedsz, mint az A-, a D-, az E- és a K-vitamin, az is okozhat hányingert. A vízben oldódó vitaminok túladagolása azért nem okoz jelentős problémát, mert a felesleges mennyiség a vizelettel könnyen távozik. A zsírban oldódók azonban lerakódnak a szervezetben, így túladagolásuk ártalmas lehet. Ha a hányinger nem múlik néhány óra után, akkor sem, ha eszel, valószínűleg ez lehet a probléma. Hagyd abba rögtön a vitamin szedését, és beszélj a háziorvosoddal.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X