Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 nyomós ok, hogy ma éjjel meztelenül aludj

5 nyomós ok, hogy ma éjjel meztelenül aludj

alvásegészségmeztelen alvás
0

Írta:

Jó hír a pizsamát bojkottálóknak, hogy a ruha nélküli alvás javítja az éjszakai pihenés minőségét, jót tesz a párkapcsolatnak, de más egészségre gyakorolt előnyei is vannak.

Egy 2018-as felmérés alapján, melyben több mint 1000 embert kérdeztek meg az alvási szokásairól, a férfiak közel 60, a nők pedig 56%-a meztelenül tér nyugovóra, mert így sokkal kényelmesebb számukra.

A hálószoba ideális éjszakai hőmérséklete nagyjából 15,5 és 19,4 °C között van. Ha pizsamában fekszel le, könnyebb felmelegedni, és emiatt felébredni az éjszaka közepén. A ruha nélküli szundítás tehát segíthet eljutni a REM fázisba és javítani az egészségedet.

1. Előnyös a párkapcsolatra nézve

Tudományos háttere a bőr a bőrrel való érintkezés előnyeihez kapcsolódik, amely az oxitocint, a kötődés hormonát szabadítja fel. A kutatások szerint, amikor a párok érintés, alvás vagy szex közben kapcsolódnak, még inkább szinkronizálódni tudnak egymással. Ez az oka annak, hogy sok fiatal pár, akik még alvás közben sem bírnak elszakadni egymástól, sokkal kipihentebbek, mint az idősebbek, akik kevésbé intimek egymással, akár már külön ágyban is töltik az éjszakát.

2. Segít mélyebben aludni

A testhőmérsékletnek sok köze van az alvás minőségéhez, és jelentősen ingadozhat az éjszaka folyamán. A meztelenség lehetővé teszi, hogy a szervezetünk könnyebben szabályozza magát. A test hőfoka leesik közvetlenül az elalvás előtt, ez valószínűleg az energia megőrzésének evolúciós mechanizmusa, így a hálószoba lehűtése is besegít az éjszakai leállásnak. A hőmérséklet optimalizálása gyorsabb elalváshoz, kevesebb ébredéshez és potenciálisan több mélyalvásban töltött időhöz vezethet.

3. Támogatja a fogyást

A csupaszság miatt egész éjjel hűvösebb marad a tested, amely segíthet növelni a barna zsírok számát. Ellentétben a fehérrel, a barna zsír, hogy hőt termeljen, égeti az energiát és beállítja a jó hőháztartást. Egy 2014-es tanulmány szerint ez ideális az anyagcserére tekintve. A kutatók 5 egészséges embert figyeltek meg, akik 19 fokos szobában aludtak. Egy hónap múlva a résztvevők szervezetének 42%-kal nőtt a barna zsír tartalma.

4. Szabályozza az inzulinszintet

A vizsgálatok szerint a hidegebb hőmérsékletnek való kitettség hatással van a leptinre és az adiponektinre. Ezek a hormonok segítenek az inzulint egyensúlyban tartani. A leptin kontrollálja az étvágyat, miközben az adiponektin a glükóz metabolizmusában és a zsírsavak bontásában játszik szerepet. Egy 2014-es tanulmány szerint a résztvevők glükóz-anyagcseréje egy hónapig tartó hűvösebb szobában történő alvás után jelentősen javult. A leptint és az adiponektint a zsírsejtek termelik. Mindkét vegyület kiválasztását károsítja az alvásvesztés, így a melegebb, a pihenést megzavaró környezetben veszélyeztethetjük a két hormon optimális működését.

5. A makulátlan bőr barátja

A meztelen alvás segít a bőrnek lélegezni, hiszen a szorosabb ruhák súrlódást és irritációt okozhatnak, ami kiteszi a bőrt az eltömődött pórusok és a kiütések veszélyének. Ráadásul a melegebb öltözék okozta túlmelegedés tökéletes táptalaja a bakteriális és a gombás fertőzések kialakulásának és elterjedésének.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X