Főoldal > EGÉSZSÉG > Túl nagy a derekad görbülete? Ez lehet az oka

Túl nagy a derekad görbülete? Ez lehet az oka

fájdalomgyógytornagyógyulásorvostesttartás
0

Írta:

Ha a gerinc görbülete a has irányába mutat, és ez a görbület a deréknál túl nagy, ágyéki lordosisról (vagy hyperlordosisról) beszélünk. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos elmagyarázza, miért jelenthet ez problémát.

Nem csak esztétikai probléma

Ágyéki lordosisról akkor beszélünk, amikor a gerinc természetes görbületénél jelentősebb a görbület a deréki szakasznál. Ilyenkor egy látható C-alakot vesz fel a gerinc a has irányába húzódva, a has pedig kitolódik – ez pedig nem csak esztétikai problémát jelenthet. A könnyen észrevehető rendellenesség ugyanis jelenősen növeli a komoly gerinc-, derékfájdalom kialakulásának esélyét, gerincferdüléshez vezethet, és előrehaladott állapotban akár az emésztőrendszer, a szív-érrendszer és a légzőrendszer megfelelő működését is akadályozhatja.
Egyes veleszületett állapotokon túl az ágyéki lordosis kialakulásának több oka is lehet.

Rossz tartás

Ez a vezető oka a gerinc deformációjának, hiszen amikor ülőhelyzetben vagyunk, az ágyéki régió izmai túlságosan feszülhetnek, hogy stabilizálják és támogassák a gerincoszlopot. Minél hosszabb ideig ülünk, annál inkább feszül meg nyakunk, vállunk, gerincünk. A vállak és a nyak előreesik, gerincünk görbületeinek egyensúlya is felbomlik, és a helytelen terhelés miatt porckorong-előreboltosulások és sérv is kialakulhat. Az ágyi lordosisnak is elsőszámú rizikófaktora az ülő életmód és a mozgáshiány, ami miatt a gyenge izmok nem képesek megtámasztani a gerincet.

Elhízás

Az ágyi lordosis meglehetősen gyakori elhízott személyeknél, akiknél a hason jelentős zsírfölösleg található. Ez ugyanis komoly terhelést jelent a deréknak, ami így kényszertartást vehet fel. Sajnos ebből a szempontból rizikófaktornak számít a várandósság is.

A gerinc egyes állapotai

Néhány esetben az ágyéki lordosis olyan gerincproblémák következményeként is kialakulhat, mint a kyphosis (vagy hyperkyphosis), ami a gerinc púp-szerű, túlzott hátrafelé domborodása, a csigolyaelcsúszás vagy a porckorongokban kialakuló gyulladás.

44776871 - digital composite of highlighted spine of woman with back pain

Mit kell tenni, ha bebizonyosodik a gyanú?

A lordosis diagnózisának felállításához a fizikális vizsgálaton túl szükség lehet röntgenre, esetleg CT-felvételre. Amennyiben bebizonyosodik, hogy ez áll a háttérben, az első lépés az akut panasz, fájdalom csökkentése, a gyulladás kezelése, amelyre jó szolgálatot tehet a helyi gyulladáscsökkentő injekció – ismerteti Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Amint túl van a páciens a fájdalmas szakaszon, a legfontosabb teendő a személyre szabott, funkcionális gyógytorna, amely a legjobb módszer a gerinc rendben tartására. Kutatások igazolják, hogy már egy 12 hetes, heti 3 alkalommal végzett gyógytorna is csökkenteni a fájdalmat, megerősíteni az érintett izmokat és növelni a flexibilitást. Természetesen a gyakorlatok végzése, a mozgás maga ezek után az életmód részéve kell, hogy váljon, csakúgy, mint a testsúly rendezése, hiszen – hacsak nem veleszületett rendellenességről van szó, ami csak műtéttel korrigálható -, a lordosis okozta panaszok életmóddal „gyógyíthatók”.

A kezelést pedig már csak azért sem szabad elhanyagolni, mert egy 2017-es tanulmány igazolta a kapcsolatot a rendellenes gerinc görbület és az ízületi gyulladás, valamint a degeneratív (kopásos) ízületi betegségek közt. Amennyiben már ezek is jelen vannak az érintetteknél, érdemes megpróbálkozni olyan természetes eredetű eljárásokkal, mint például a lökéshullám terápia.

Forrás: FájdalomKözpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X