Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 ok, amiért reggel kimerülten ébredsz

7 ok, amiért reggel kimerülten ébredsz

alvásalvászavaregészségfáradtsághorkolásinsomniamelatoninpihenés
0

Írta:

Átaludtad az éjszakát, mégsem vagy kipihent? Az alkoholfogyasztás, de akár az edzés is okozhatja.

Nem véletlenül lett a „tiszta étkezés” mellett a fő trend a „tiszta alvás”. Semmi nem biztosít olyan jó közérzetet, mint 7-9 óra minőségi alvás. Ha 7 óránál kevesebbet tudsz rá fordítani, a világ összes kávéja és energiaitala nem lesz elég ahhoz, hogy energikus legyél és tisztán tudj gondolkodni. Azonban vannak olyan napok, amikor hiába szundizol eleget, mégis kimerülten ébredsz. Gondolkodtál már azon, hogy mi lehet az oka? Most megismerheted a 7 fő bűnöst.

1. Az ágyban is a telefonodat nyomkodod

Az elektronikus eszközök és az általuk kibocsátott fény megzavarja a melatonin termelődését az agyban. Ez a hormon szabályozza az alvási ciklust, így nem meglepő, ha a telefon vagy a laptop messzire űzi az álmot. A Harvard Egyetem kutatásai szerint a kék fény fokozott éberséget produkál, így alvás előtt 2 órával már nem tanácsos sem dolgozni, sem a közösségi oldalakat böngészni. A legjobban akkor tudod biztosítani a szervezetednek szükséges mély alvást, ha kizársz minden elektromos eszközt a hálószobádból.

2. Sorozatokat nézel az ágyból

Ha száműzted a laptopot és a mobilt a hálószobából, itt az ideje, hogy ugyanezt tedd a tévével is. A kutatások szerint ugyanis az alvás előtti tévézés álmatlansághoz vezethet, mivel az érkező ingerek megakadályozzák az ellazulást. Amint elnyomna az álom kedvenc sorozatod alatt, az agyad nem enged elaludni, hiszen tudni akarod, mi fog történni, így az álom és az ébrenlét határán maradsz.

3. Alkohollal vezeted le a napi stresszt

Ha másnap kipihenten akarsz ébredni, felejtsd el az esti alkoholfogyasztást. Hiába tűnik remek stresszlevezetőnek 1-2 pohár ital egy nehéz nap után, az alkohol megzavarja a mélyalvást és drasztikusan csökkenti az álom (REM) mennyiségét. Bár könnyebben elalszol, többször és korábban felébredsz, így az alvással töltött idő összmennyisége jelentősen lecsökken. Ráadásul gyomorégést és refluxot is okozhat. A reflux tünetei pedig fekvő helyzetben felerősödnek.

65842593 - sleepy tired girl with a bad wake up stirring coffee with the phone sitting in the kitchen at home

4. Kávézol vacsora után

Bár kétségtelenül jól esik a kávé vacsora után, vagy egy esti baráti összejövetel alkalmával, garantáltan gondoskodik róla, hogy ne tudj nyugodtan aludni. Stimuláns hatása miatt elalvási nehézségeket okoz, amelynek mértéke szervezetfüggő. Emellett vízhajtó, így, ha sikerül is elaludni, a nyugodt alvást megszakítja a gyakori vizelési inger. Reggel pedig dehidratáltan ébredsz, mert az elektrolitok távoznak a szervezetből. Különösen akkor kelhetsz kómásan reggel, ha több kávét és teát fogyasztasz, mint vizet.  Ha nem tudod elhagyni a kora esti kávét, kérj koffeinmenteset, és gondoskodj a hidratációról az egész nap folyamán.

5. Alvás előtt van csak időd edzeni

Dicséretes dolog, ha késő este is rászánod magad az edzésre, de ha alvás előtt 2-3 órával teszed ezt, felboríthatja az alvási ritmusod. A késői testmozgás megemeli a testhőmérsékletet, felpörgeti a pulzust, növeli a kortizol szintjét, míg csökkenti a melatoninét, ezáltal akadályozva az elalvást. Próbáld meg korábbra időzíteni az edzéseket, hogy ki tudd pihenni magad!

6. Alvási apnoed van

Az alvási apnoe egy súlyos alvászavar, amikor a légzés alvás közben abbamarad, majd újra beindul. A szervezet ilyenkor döntéshelyzetbe kerül: vagy alszol, vagy lélegzel. Alvás közben a levegővétel instabil, amikor nem kapsz levegőt, úgy érzed, megfulladsz. Ilyenkor a szervezet automatikusan felébreszt, hogy elegendő oxigénhez jusson. Ez életmentő, de ha rendszeresen megtörténik, megzavarja az alvás természetes fázisait. A centrális típusú alvási apnoenál légszomjra ébredsz, viszont az obstruktív alvási apnoe inkább horkolással jár, így lehet, hogy nem is tudsz róla, miért vagy mindennap borzasztóan fáradt.

7. Csikorgatod a fogad

A fogcsikorgatás olyan, mint a horkolás, bár te lehet nem is tudsz róla, az alvótársad egészen biztosan szenved tőle, ahogy az alvásod is. A bruxizmus legtöbbször éjszaka jelentkezik, oka a túlzott stressz, a fokozott belső feszültség vagy a fogak és az állkapocs rossz állása. A folytonos fogcsikorgatás súlyos fogászati problémákhoz vezet. A fellépő oxigénhiány és az izmok folyamatos feszülése miatt kisugárzó fájdalom pedig jelentősen rontja az alvás minőségét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X