Főoldal > EGÉSZSÉG > Sokkal több cukrot eszel, mint hiszed

Sokkal több cukrot eszel, mint hiszed

bikiniszezoncukor nélkülcukormentes
0

Írta:

A cukorbevitel csökkentése javíthatja az egészségedet.

Sok felnőtt fogyaszt sokkal több cukrot, mint a napi ajánlott mennyiség – nőknek 6, férfiaknak 9 teáskanál az ajánlott maximum. Amiről sokan hajlamosak elfeledkezni, hogy a cukorfogyasztás nem merül ki a kávéba kevert kristálycukorral, vagy az édességgel, hiszen számos termékben van hozzáadott cukor.

Hogy csökkentheted a cukorbeviteledet?

Csináld lassan

Ahogy bármilyen étrend esetében, úgy az alacsony cukortartalmú, illetve cukormentes diétára való átálláshoz is idő kell. Először hagyd el a cukros italokat, majd a péksüteményeket, aztán jöhet a kávé és a tea cukor nélkül, és természetesen az édességek. Ezután pedig a hozzáadott cukorra is figyelj oda!

Olvasd el a címkét

Ha eljutottál a hozzáadott cukor elhagyásáig, akkor vásárláskor alaposan át kell böngészned a termékek címkéjét. A cukornak ugyanis 61 különféle neve van, melyek közül a leggyakoribbak: nádcukor, barna cukor, fruktózszirup, kukoricaszirup, répacukor, árpa maláta, kókuszcukor, agávé szirup, rizsszirup, almalé-koncentrátum, szacharóz, glükóz, dextróz, fruktóz, laktóz.

Kerüld az egyszerű szénhidrátokat

A cukormentes étrend akkor működik a legjobban, ha az olyan egyszerű szénhidrátokat is kerülöd, mint a fehér liszt, fehér tészta, fehér rizs. Ezeket ugyanis gyorsan bontja le a szervezet cukorra, és ez hirtelen vércukorszint emelkedést okoz. A teljes kiőrlésű gabonafélék jó alternatívát jelentenek.

Ne igyál cukrot

Az édesített italok óriási mennyiségben tartalmaznak hozzáadott cukrot – ide tartoznak a gyümölcslevek, üdítőitalok, dobozos kávék, édesített jegesteák. Válts le ezeket vízre, édesítetlen teákra, és kávéból is válassz valódit.

Válassz feldolgozatlan ételeket

A feldolgozott ételek gyakran tartalmaznak cukrot, így ezeket is érdemes kerülnöd. Összpontosíts az egészséges élelmiszerekre, a zöldségekre, gyümölcsökre, sovány húsokra, halakra, diófélékre és magvakra, hüvelyesekre, sovány tejtermékekre.

Tervezz

Bármilyen étrendet nehéz betartani, ha nem tervezel. Ha megéhezel, könnyebben nézel valamilyen cukros nasi után, ezért tervezd meg az étkezéseidet, hogy megfelelő időközönként fogyassz valamilyen tápláló élelmiszert.

Fűszerezz

Ha hiányzik az édes íz, próbálkozhatsz fűszerekkel is, amelyeket az italaidhoz is hozzáadhatsz. Ilyen a fahéj, vanília, szerecsendió, kardamom. Ezeket adhatod teához, kávéhoz, házi túrókrémhez, zabkásához, joghurthoz is.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X