Főoldal > EGÉSZSÉG > Átmeneti vagy tartós a laktózérzékenység?

Átmeneti vagy tartós a laktózérzékenység?

laktózlaktózérzékenységlaktózintolerancia
0

Írta:

A kettő közti különbségekről és okokról szakorvos beszélt.

A laktózérzékeny beteg szervezete nem tudja megemészteni a tejcukrot, mivel a lebontásához szükséges enzim hiányzik, vagy működése lecsökkent. A laktózérzékenyésg lehet átmeneti vagy végleges, a kettő közti különbségekről és okokról dr. Hidvégi Editgasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

A laktózérzékenység tünetei

A tejcukor lebontását a vékonybélben termelődő laktáz enzim végzi. Ennek hiányában a szervezet képtelen a tejcukrot megfelelően megemészteni. A problémára általában hasi diszkomfort érzés hívja fel a figyelmet, a tej fogyasztását követő, általában egy-két óra elteltével.

  • hasfájás
  • intenzív bélhangok
  • puffadás
  • hasmenés

A panaszok erőssége egyénenként eltérő, a szervezetben termelődő  laktáz mennyiségétől függ: minél kevesebb az enzim, a tünetek annál gyakrabban és erősebben jelentkeznek. 

A kor előre haladtával egyre gyakoribb

A tejcukor érzékenység legritkább formája olyan genetikai rendellenesség miatt alakul ki, amely esetén egyáltalán nem termelődik laktáz a vékonybélben. A tünetek ilyen esetben már születéskor jelentkeznek, újszülött korban diagnosztizálják.

Az elsődleges laktóz érzékenység ezzel szemben felnőtteknél jelentkezik, az életkor előrehaladtával ugyanis természetes módon is csökken a laktáz enzim termelődése a szervezetben. Egyéni érzékenységtől függően bárkinél megjelenhetnek a tünetek, a magyar felnőtt lakosság 20-30%-ának van tejcukor bontási zavara.

Átmeneti laktózérzékenység

A felsoroltak mellett létezik a tejcukor érzékenységnek egy harmadik formája is, ez a másodlagos laktóz érzékenység. Ez általában fertőzések, például akut bélfertőzések, bakteriális, vagy vírusos hasmenések, gyulladásos bélbetegségek következtében jelentkezik, de előfordulhat antibiotikumos kezelések után is. Ilyen esetekben a laktózt tartalmazó termékeket csak az alapbetegség gyógyulásáig el kell kerülni. 

Diétával és enzimpótlással kezelhető 

A tejcukor érzékenység kilégzéses hidrogén teszttel és kizárásos diétával – a tejtermékek átmeneti ideig történő teljes elhagyásával – igazolható. A kezelése laktózmentes diétával történik, laktózmentes tejet, savanyított tejkészítményeket továbbra is az étrendbe lehet illeszteni: sajt, túró, joghurt, kefír a tűrőképességnek megfelelő mértékben fogyasztható. A diéta mellett a laktáz enzim tabletta, vagy cseppek segítségével is pótolható, ami jó megoldás lehet például étteremben, vagy vendégségben, ha a beteg nem biztos az adott étel laktózmentességében.

Forrás: Budai Allergiaközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X