Nem is gondolnád, hogy a brokkoli milyen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Sőt, úgy tartják róla, hogy a legegészségesebb zöldség. Bár kissé ízetlen, emiatt nagyobb ellenszenvnek örvend, pedig a jótékony tulajdonságai okán nem szolgált erre rá.
Teljes a vitamin tárháza
Magyarországon csak az utóbbi 20 évben terjedt el ez a zöldség. A brokkoliban számos vitamin megtalálható, többek között A-, B6-, C-, és E-vitamin is. Ezek az anyagok azonban csak akkor maradnak meg a zöldségben, ha azt párolva, illetve kuktában főzve készíted el, ezt érdemes jól megjegyezned. Tartalmaz még vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét is. Kiemelendő a benne lévő niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. Kitűnő folsav- és béta-karotin-forrás, de nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt is.
Védelem a rákkal szemben
Kutatások azt is igazolták, hogy a brokkoli fogyasztása jótékony hatással van többféle rákbetegségre is. Különösen prosztata-, végbél- és hólyag-, valamint petefészekrák esetében jutottak kutatók biztató eredményekre. A brokkoliban található fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését is. A magas antioxidáns hatású glutation tartalmánál fogva pedig jótékonyan hat az ízületi gyulladásokra is.
Vérnyomás és öregedés ellen
Hat féle, olyan vegyületet is tartalmaz, mely csökkenti a vérnyomást. Jótékonyan hat a vérre, és növeli az energiád. Segít a fáradékonyság leküzdésében, jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek. A brokkoliban jelen levő kémiai anyagok az immunrendszer erősítésében is szerepet játszanak, és segít az öregedés ellen is.
Könnyedén lehet tőle lapos hasad
Az egyik kedvenc tulajdonsága. A brokkoli vízhajtó, anyagcsere-serkentő, vagyis a tökéletes zsírégető zöldség. Különösen hasznos, ha éppen szeretnél néhány felesleges kilótól megszabadulni. 10 dkg brokkoliban 464 mg kálium található. Ez a nyomelem kihajtja a zsírszövetekben lerakódott felesleges vizet – ami a puffadásért felelős – ezáltal könnyen megszabadulhatsz a hastájékon kialakult zsírpárnáktól. Fogyaszthatod nyersen, párolva, sütve, főzve, hús mellé köretnek vagy csak levesnek, mártásnak, mindenhogy kiváló.
Fotó: 123RF