A bőrünk állapota nagyon sok tényezőtől függ. Reagál arra, milyen környezetben élünk, hogyan bírjuk a stresszt, és milyen külső hatások érnek minket. Emellett fontos odafigyelni az életmódunkra, és okosan kiválasztani, hogy mi kerüljön a tányérunkra.
Ismerős a mondás: az vagy, amit megeszel. Ez talán egy kissé túlzás, de van benne ráció. A legtöbb ember mindenféle terméket összevásárol, amit aztán a teste különböző részeire ken, pedig a legeslegfontosabb az lenne, hogy a megfelelő ételeket vigyünk be a szervezetünkbe. Hiszen ezt tudja igazán meghálálni a bőrünk.
Minden nő álma a fiatalos ragyogás. Illeszd be a következő ételeket az étrendedbe, így segíthetsz a bőrödnek is hamvasabbá válni!
1. Mandula
Egyél mandulát hetente többször, így elkerülheted az extra kilókat, de kiélvezheted az E-vitamin áldásos hatását is! Ugyanis megvédi a bőrödet a napsugárzás okozta bántalmaktól.
2. Paradicsom
A likopinben gazdag paradicsom nagyon erős antioxidánst tartalmaz, és megköti azokat a szabadgyököket, amelyek az ultraibolya sugárzás miatt öregítik a bőrödet.
3. Görögdinnye
Főleg majd a nyári szezonban lesz kivételesen nagy a jelentősége, hogy mindig maradj hidratált! Hogy elkerüld a bőrszárazságot, fogyassz olyan ételeket, amelyeknek magas a víztartalma. Ilyen például a görögdinnye, illetve a már említett paradicsom is.
4. Édesburgonya
A gumós gyökerek C-vitaminban és karotinoidokban gazdagok, amelyek segíthetnek a kollagén termelésének növelésében. Ha megfelelő mennyiségű kollagén van a szervezetedben, akkor a bőröd ellenállóbb és rugalmasabb lesz.
5. Citrusfélék
A C-vitamin egy gyulladáscsökkentő antioxidáns, amelyet leginkább a citrusfélékben találhatsz meg. Tökéletes délutáni nasi lehet a narancs, a citrom, a grapefruit vagy a mandarin!
6. Paprika
Az erőspaprika kapszaicinben dúskál, amely javítja a véráramlást. Ez a vegyület elősegíti a toxinok felszabadulását is, így a bőröd mentesülni fog ezektől a káros szennyezőanyagoktól. Ha nem szereted az csípős ételeket, jó alternatíva lehet a kaliforniai paprika. A piros a legjobb választás, mivel ebben több C-vitamin található, mint a sárgában vagy a zöldben.
7. Zöldségek
Folsavban gazdag táplálékok, amelyek képesek a DNS javítására, és akár a bőrrák kialakulásának a kockázatát is csökkenthetik. Csupa finomság áll rendelkezésedre: spenót, karalábé, káposzta, brokkoli, de még a pitypanglevelek fogyasztásával is nagyon sokat tehetsz a bőrödért. A folsav mellett A- és K-vitaminokat és vasat is tartalmaznak.
Ha rendszeresen fogyasztod ezt a 7 ételt, hamar megjelenik majd az eredmény a bőrödön. Természetesen ez csak akkor működik igazán, ha kerülöd a dohányzást, és nem töltesz túl hosszú időt a napon, fényvédő nélkül pedig soha nem lépsz ki az utcára.