Főoldal > ÉV EDZŐJE > Hozd magad egyensúlyba Stability workouttal!

Hozd magad egyensúlyba Stability workouttal!

edzésedzőedzőteremegyensúlyizomízületkoordinációmozgássportstabilitásstability workout
0

Írta:

Egyensúly, koordináció és koncentráció – ez a hármas az alapja a Stability Workout-nak, ami a funkcionális edzések egyik legújabb formája. És hogy mi a titka? Úgy mozgat át, ahogyan korábban még nem tapasztalhattad!

A Stability Workout a funkcionális edzés egy új formája, amelyben az erősítés mellett központi szerepet kap az egyensúly, a koordináció és a koncentráció is. Az edzésforma kifejlesztője Gaál Attila, aki kezdetben a funkcionális edzéseket ügyességi gyakorlatokkal ötvözte (például a TRX-gyakorlatok egy részét fitball labdán egyensúlyozva hajtotta végre), majd egyéb eszközökkel/eszközfúziókkal egészítette ki és tette változatosabbá óráit. Mígnem megszületett az egészen egyedülálló Stability Workout. „Sokan edzéskor kifejezetten az erősítésre, izomméret növelésre fókuszálnak, miközben az egyensúly, a koordinációs képességeink legalább olyan fontosak, hiszen ez képezi minden mozgás alapját. Ráadásul a legtöbb embernek sajnos nem jó az egyensúlyérzéke, ennek legfőbb oka, hogy soha nem fordítottak figyelmet a fejlesztésére. Mint minden képességünk, ez is fejleszthető gyakorlás útján. A Stability Workout-ot olyan eszközökkel végezzük, illetve olyan komplex gyakorlatokat hajtunk végre, amelyek nemcsak az izmokat mozgatják meg hatékonyan, hanem az egyensúlyérzék fejlesztését és a koncentrációt is elősegítik. Ez más sportágaknál is kifejezetten hasznos lehet, mert növeli a teljesítményt és csökkenti a sérülések kockázatát”– mondja Gaál Attila, aki úgy fejlesztette ki a módszert, hogy több szinten végezhető legyen, nem véletlen, hogy a kezdőktől a profi sportolókig egyre többen űzik. „Az órákon különféle eszközökkel dolgozunk, ami a lehetőségek tárházát kínálja, és nagy mozgásteret enged. Szinte nincs két egyforma edzés, a változatossága miatt pedig nem lehet megunni. A Stability Workout gyakorlatoknak számos variációja van – például ügyességi vagy koordinációs faktorral tesszük nehezebbé az adott feladatot –, így folyamatos fejlődési lehetőséget biztosít. Az órát egy kezdő is végig tudja csinálni, de járnak hozzám magas szintű sportolók, akiknek szintén tudok kihívást jelentő feladatot adni” – teszi hozzá Attila. A sportág megalkotásakor az is fontos volt számára, hogy a mozgás örömét visszaadja. „Ebben a sportban az eszközök és a feladatok biztosítanak egyfajta játékosságot, kihívást, amitől élmény lesz a mozgás, miközben látványosan fejlődhetünk.” A Stability Workout indoor és outdoor is végezhető, így azoknak is ajánlott, akik szeretnek nyáron a szabadban mozogni.

Miért hatékony?

Erre a Stability Workout 4 alappillére a válasz:

  1. Instabil felületek – A gyakorlatok egy részét instabilitást biztosító eszközökön kell végezni, mint például a fitball labda, a Bosu Balance Trainer vagy az egyedileg kifejlesztett Stability Board, melyektől még hatékonyabb lesz az edzés.
  2. Változó ellenállás – Az izmok erősítését, fejlesztését a súlyzók mellett olyan változó ellenállású eszközök segítik, mint például a homokzsákok vagy a Surge elnevezésű vízzel töltött henger, amelyeknél még jobban kell figyelni a súly megtartására, balanszírozására.
  3. Mozgási intelligencia – Fontos, hogy megtanuljunk tudatosan mozogni, és az egyensúlyunkat megtartani. Ezért egyszerűbb és komplexebb saját testsúlyos gyakorlatok váltják egymást, ami erősít, mobilizál és a testtudatot is fejleszti egyszerre.
  4. Erőfejlesztés, erősítés – Teljesen átfogó edzésről van szó, így szinte minden olyan izmot megmozgat, amit egy általános konditermi edzés, ugyanakkor intenzív gyakorlatok is vannak benne, amelyek hatékonyan égetik a kalóriákat.

87170695 - young girl doing pilates exercises with fitness ball

Az edzések felépítése

Az órák alapos bemelegítéssel indulnak, amit Attila a „test megolajozásának” is nevez. A mozgás előkészítése során nemcsak az izmok, az ízületek, hanem az idegrendszer is felkészül a későbbi terhelésre. A bemelegítés saját testsúlyos gyakorlatokkal történik, amelyben az aktív nyújtás, a mobilizáció, az ízületi és a törzsstabilizáció is jelentős szerepet kap. Ezt követik az eszközökön végzett egyensúlygyakorlatok, melyekben az instabil felületek játszanak főszerepet. Az óra alapvetően pörgős: sok az intenzív, magas pulzustartományban végzett feladat is, melyek az alakformálást, zsírégetést segítik. Ezeket erősítő gyakorlatok egészítik ki. Mindezek az aktuális ügyességi és/vagy erőszintünk határát hivatottak tágítani. Az edzést végül nyújtás, levezetés zárja.

Miket mozgat meg?

A Stability Workout egy konditermi erősítéshez hasonlóan megmozgatja a vázizmokat, fejleszti a törzsizmokat és stabilizáló izmokat, valamint az idegrendszert. Ebből adódóan sokkal gyorsabban tud reagálni az izomzat, ami segít a sérülések elkerülésében, kevesebb lesz a húzódás, a ficamodás. „Miután az erősítést össze tudjuk kötni a koordinációfejlesztéssel, az ügyességgel és az egyensúllyal, így tulajdonképpen ez egy komplex, 3 az 1-ben edzés. Olyan kis izmokat is megmozgatunk, amelyeket más edzéssel nehéz, és ennek a hétköznapi tevékenységeink során is hasznát vesszük. Ráadásul ez a mozgás teljesen ki tudja a kapcsolni az agyat, mert nagyon komoly koncentrációt igényel, így maximálisan átadhatjuk magunkat a sportolás élményének.”


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X