Főoldal > MOZGÁS > TRX és jóga egyszerre? Igen!

TRX és jóga egyszerre? Igen!

bikini bodybikinialakedzésfogyásjógamozgássportTRXTRX jógazsírégetés
0

Írta:

Azért nem mélyedtél el eddig jobban a jógában, mert a nehezebb ászanák megrémisztenek? Úgy érzed, nem vagy elég hajlékony? Akkor meg kell ismerned a TRX jógát!

Mi ez?

A TRX jóga – nem meglepő módon – a TRX és a jóga fúziója. Lényege, hogy a felfüggesztett TRX-heveder segítségével a különböző ászanákat könnyebbé vagy épp nehezebbé tehetjük. Egy hídtartás, harcos póz esetén például segíthet megtartani az egyensúlyunkat. A lefelé néző kutyapóz viszont sokkal nagyobb kihívás lehet, ha a lábunkat közben beakasztjuk a hevederbe.

Miért hasznos?

A TRX segítségével sokkal több izmot jóval intenzívebben meg tudunk dolgoztatni, bizonyos ászanák közben pedig intenzívebb nyújtást érhetünk el. Ha valaki szeretne egy nehezebb pózt megtanulni, a heveder egyfajta biztonságérzetet, stabilitást is nyújthat, így a gyakorlat tökéletesítésére fókuszálhatunk ahelyett, hogy azon izgulnánk, mikor esünk el. Ilyen lehet például a varjúpóz (Bakászana), a fejenállás (Sírsászana) vagy a kézenállás (Adhó-mukha-vriksászana). A TRX-kötél használatával kellően meg is erősíthetünk egy-egy ászanához szükséges izomcsoportot, ha pedig haladók vagyunk, segítségével tovább tökéletesíthetjük a pózokat. A TRX jóga fejleszti az állóképességet, az egyensúlyérzéket, keményen edzi a mélyizmokat, és játékosabbá, változatosabbá teszi a jógázást.

Kinek ajánlott?

Kezdő és haladó jógiknak egyaránt. Ha még csak most ismerkedsz a jógával, és sok olyan ászana van, amivel azért nem próbálkozol, mert félsz tőlük, akkor a TRX hasznos társad lehet. Nagyobb önbizalomra tehetsz szert, hiszen olyan pózokat tapasztalhatsz meg a segítségével, amiket egyébként nem tudnál. Ha pedig már profi jógás vagy, a TRX jóga azért lehet érdekes a számodra, mert a heveder által ugyanaz az ászana egészen más érzetet nyújthat. Színesítheted vele a gyakorlást, és tovább fejlesztheted a pózok kivitelezését.

Hol próbálhatod ki?

Magyarországra még csak most kezd beszivárogni ez a mozgásorma. TRX gerincedzést tartanak a Jahndala Jógastúdióban, ami habár nem ugyanaz, de nagyon hasonló a TRX jógához. Ha pedig gyakorlott jógi vagy, akkor egy TRX beszerzésével otthon is kipróbálhatod a mozgásformát.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X