Főoldal > MOZGÁS > Égesd a zsírt kötéllel!

Égesd a zsírt kötéllel!

alakformálásbikinialakedzésfogyásizomkötélmozgássportTRXugrókotélzsírégetés
0

Írta:

A barátnőd már készül a bikiniszezonra? Ideje, hogy te is ledolgozd a zsírpárnákat, mielőtt lekerül rólad a jótékonyan takaró télikabát! Légy te is a kötelek rabja!

Kötelezés (Rope) – feszült irodistáknak

A falhoz, bordásfalhoz rögzített kötéllel végzett gyakorlatok rendkívül kimerítőek, ezért általában csak kiegészítő edzésként használják. Kezdd a kötél két végének váltott hullámoztatásával, majd csapd oda párosan a földhöz! Jó feszültséglevezető, aktívan hat a felsőtestre, illetve passzívan az alsó fertályra, hiszen ellen kell állni a változó hullámzásnak. Nehezítheted a gyakorlatot, ha ugrásokkal, oldalsó kitörésekkel kombinálsz, vagy 8-as sorozatokat csinálsz köredzésben. Vigyázat: a kötelet a végével felfelé tartsd, karod alatt haladjon a föld felé, nehogy a csuklód bánja.

TRX-mánia – kemény csajoknak

A TRX saját testsúllyal történő edzés felfüggesztett kötelek segítségével. Mivel mobil tornaszerről van szó, így felerősíthető fára, ajtókeretre, kint és bent egyaránt használható. Háromféle nehézségi fok között szabályozhatod az edzésed. Minél inkább földközelben hajtod végre a gyakorlatokat, annál nagyobb súllyal terheled magad. Vigyázat: mielőtt egyedül belevágnál a TRX-be, látogass el néhány alapozó edzésre, hogy elsajátíthasd a helyes testtartást.

38497714 - group of people training in suspension elastic rope at gym and looking at the view

Slackline-heveder – a természet megszállottjainak

Eltart egy ideig, míg megszokod, hogy egy lazán kifeszített kötélen kell mozognod, de ne add fel, hiszen az egyensúlyozás minden izmodat riadóztatja! Eleinte 20-30 cm-nél feszítsd ki a kötelet, lehetőleg fal mentén, hogy könnyebben kapaszkodhass! Alapos bemelegítés után határozottan lépj fel a hevederre, tekinteted előre, a heveder végére fókuszáljon, térdeket enyhén behajlítva, karokat lazán, vállmagasságban tartva sétálj rajta végig. Haladók emelhetik a kötél szintjét, és bonyolultabb mozdulatokkal is megpróbálkozhatnak. Vigyázat: ha szabadban feszíted ki a kötelet, védd a fa törzsét.

Ugrálókötelezés – játékos kedvűeknek

Gyermekkorunk kedvenc játéka kiváló kardio-eszköz és intervall edzési elem. Negyven másodpercnyi ugrálókötelezéssel emeljük a pulzusunkat a zsírégető tartományba, majd végezzünk húsz másodpercen át pihentetőbb mozgást, például laza helyben ugrálást, hogy visszatérjen a pulzusunk a nyugalmi zónába. Így óriási utólagos zsírégető hatást érhetünk el, ami akár további 8-15 órán át is tarthat. Kezdők lassan, futva hajtsák a kötelet, haladók páros lábbal duplán pörgessék. Az ugrálás megedzi a vádlit és a talp izmait is, akár egy jó masszás.

A cikk elkészítésében Lencsés-Pál Petra személyi edző segített.

A cikk szerzője Csiák Katalin, a Centrál Médiaakadémia hallgatója.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X