Főoldal > ÉV EDZŐJE > Ezért érdemes zenével edzened

Ezért érdemes zenével edzened

edzésmotivációmozgássportzenezenehallgatás
0

Írta:

Nem tudsz zene nélkül mozogni? Nem vagy egyedül, és nincs is ezzel semmi baj. Megmutatjuk a zene pozitív hatásait!

Keményebben fogsz edzeni

Érzed, hogy egy kicsit jobban küzdesz, amikor a kedvenc zeneszámot dübörög a füledben? Néha akkor is így reagál az ember, amikor nem tudatos a tevékenység. A sportoló emberek számára a zene a legális drog, segít elterelni a figyelmet a fáradtságról, fájdalomról és akár 15%-kal fokozza a teljesítményt.

Szórakoztatóbb lesz

Egy igazán pörgős, jó kis válogatás az edzésed könnyen igazán jó mókává alakítja az edzésed. Ha megfelelően jól állítod össze a számokat, esetleg van power song-od, akár még várni is fogod az edzést csak azért, hogy halld a kedvenc zenéd.

Csökken a fájdalom

Ég a combod? Fájnak az izmaid? Zenére fel! Egy tanulmány szerint a zenének akár olyan hatása is lehet, amilyen az ópiátoknak. Persze a krónikus fájdalomra felírt gyógyszereket nem helyettesíti a zene, pillanatnyi izomfáradtság miatt érzett fájdalomérzetet akár meg tud szüntetni.

Természetes módon boldogabbá tesz

A zenehallgatás növeli a dopamin szintjét, a boldogságért felelős vegyület termelését. Ha edzés közben zenét hallgatsz, növelheted a dopamin szintjét, maga a testmozgás pedig a szerotonin szintjét növeli, a kettő együtt a teljes boldogságérzést biztosít.

Csökkenti a stresszt és szorongást

Ha megfelelően lassú, megnyugtató zenét hallgatsz jóga közben, sokkal hatékonyabbá tudod tenni a relaxációdat. Egy 2013-as vizsgálat szerint a zenehallgatás már önmagában csökkenti a stresszt.

Immunerősítő

A zene tehát javítja a kedélyállapotod és csökkenti a stresszt, vagyis összességében javítja az általános egészséged és a szervezeted ellenálló-képességét, az immunrendszered.

54852461 - young happy athlete tired after exercising. woman resting at beach and listening to music after a routine workout. young woman enjoying music at beach after run.

Jobb futóvá tesz

Ha összeállítasz egy megfelelő lejátszási listát, az segíthet, hogy ne állj meg futás közben, addig menj, ameddig a mix tart. Ezen kívül a megfelelő dalokat összeválogatva a zene segíteni tud, hogy megfelelő tempóban tudj edzeni, a lépésed ritmusát tartva.

A megfelelő dalszövegek motiválnak

A megfelelő időben és helyzetben elhangzó egy-egy dalszöveg igazi motivációs erőt adhat. Sok ember számára az igazán jó edzés és a nem hatékony edzés között a zene a választóvonal. Egy igazán találó power song attól jó, hogy megfelelő ritmust és szöveget biztosít neked mozgás közben.

Az idő elrepül

Az 1 órás edzésed végeláthatatlannak tűnik? Ha közben zenét hallgatsz, sokkal gyorsabban fog repülni az idő. Gondolj csak bele, egy 60 perces edzés csupán 15 darab 4 perces zeneszámot jelent. Már sokkal beláthatóbbnak tűnik, nemde?

Az agyad is edzed

Ha már edzed a tested, miért ne edzhetnéd az agyad is? A zenehallgatás az agy szinte minden régiójára hat, szinte az összes idegi alrendszert érinti: egyes részek a szöveget, míg mások a hangmagasságot, tempót vagy dallamot érzékelik.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X