Főoldal > ÉV EDZŐJE > Edzés előtt vagy utána nyújtsunk?

Edzés előtt vagy utána nyújtsunk?

edzésizomnyújtás
0

Írta:

Te edzés előtt vagy edzés után nyújtasz? Vajon melyik a helyes? Itt a végleges válasz, egyszer és mindenkorra!

Annak ellenére, hogy a többség hajlamos nem foglalkozni vele, a hajlékonyságunk, rugalmasságunk alapvető fontosságú az általános egészségünk szempontjából. Ugyan az összes nyújtás hasonlónak tűnik, mégis fontos különbséget tenni, milyen nyújtási gyakorlatot érdemes végezni az edzés különböző pontjain. A nyújtásra sokan esküsznek, de legalább ennyien vannak azok is, akik felesleges időpocsékolásnak tartják. És még azoknál is, akik a nyújtás fontosságát hirdetik, eltérőek a vélemények arra vonatkozóan, hogy edzés előtt vagy után érdemes nyújtani.

Miért kell egyáltalán nyújtani?

A nyújtást még abban az esetben is érdemes beépíteni a napi rutinba, ha egyébként nem edzünk túlságosan gyakran. A nyújtás segít rugalmasan tartani az izmainkat, hogy a teljes mozgástartományunkat kihasználhassuk. Ha nem vagyunk elég rugalmasak, az izmaink nem tudnak teljes hosszukra kinyúlni, és így nagyobb a veszélye az esetleges sérüléseknek is.

A nyújtás azonban nem csak egyszerűn nyújtás: van statikus nyújtás, dinamikus nyújtás, passzív nyújtás, és még számos egyéb. Az edzés különböző állapotaiban pedig különböző nyújtási típusokra van szükség.

A legtöbben a statikus nyújtást ismerik, amely egy póz kitartását jelenti, nagyjából 30 másodpercig: például kinyújtani a vállunkat, lehajolni a földig, és megérinteni a lábujjunkat. Ezzel szemben a dinamikus nyújtás az, amikor 10-20 alkalommal megmozgatjuk az egyes izmokat a mozgástartományukban – ilyen például a lábfej forgatása, vagy a törzskörzés.

Kell nyújtani edzés előtt?

Akármit is mondott a testnevelés tanár, valójában rossz ötlet edzés előtt statikus nyújtást végezni, különösen, ha az alsó testet mozgatjuk át. Az izmaink ilyenkor ugyanis még nem melegedtek be eléggé, és ha hidegek az izmok, a statikus nyújtás nem fogja megvédeni ezeket az esetleges sérülésektől. Ehelyett edzés előtt egy 10-15 perces aktív bemelegítést érdemes végezni, amely az izmok mellett a szívnek is jótékony, hogy készen álljon a fárasztó tevékenységre.

Az aktív bemelegítés foglalja magába a dinamikus nyújtást is, amely javítja a mozgástartományt és csökkenti a sérülésveszélyt is azáltal, hogy izmainkat megfelelően felkészíti az edzésre, és hogy a maximumot hozhassuk ki az izommunkából.

Kell nyújtani edzés után?

Annak, aki szereti a statikus nyújtást, jó hír, hogy nem kell ezt feladnia, ugyanis edzés után ez segíti a regenerációt, és a testünk felkészülését a következő fizikai megpróbáltatásra. Emellett pedig azért sem jó kihagyni, mert az izomláz is megelőzhető általa.

Tehát hiába tűnik időpocsékolásnak a nyújtás, igenis szükség van rá – de nem mindegy, mikor melyikre.

Via


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X