Főoldal > MOZGÁS > A mindennapos nyújtás 7 lenyűgöző hatása

A mindennapos nyújtás 7 lenyűgöző hatása

edzéshajlékonyságmozgásnyújtásrugalmasságstretchingtest
0

Írta:

Biztosan neked is minden edződ elmondta, hogy mennyire fontos a nyújtás. Ha kevés az időd a mozgásra, garantáltan mégis ezt hagyod el. Akár alakformáló vagy cross órákra jársz, akár a szabadban futsz, a mindennapos nyújtás elengedhetetlen. Most megtudhatod, milyen csodás hatásai vannak.

04041. Az aktivitási szinted délután sem csökken

Ha délután 2-3 körül azt érzed, hogy nincs energiád a nap hátralevő részének folytatásához, hívd segítségül a nyújtást. Ne ezen spórolj időt, meglátod, körülbelül addig tart, míg a kedvenc kávézódban elkészítik a szójatejes, cukormentes szirupos lattéd. Attól pedig sosem sajnálod az időt, igaz? Már pár perces nyújtás beindítja a vérkeringést az egész testedben, beleértve az agyadat is.

2. Elfelejtheted a botladozást

A nyújtás segíti a megfelelő izomkoordinációt, így ha rendszeresen végzed, garantáltan nem billensz ki az egyensúlyodból, szó szerint. Egy kutatás során stabilométeres vizsgálattal figyelték a résztvevők egyensúlyérzékét, és azt találták, hogy azok, akik előtte 30 percet nyújtottak, sokkal tovább bírták, szemben azokkal, akik kihagyták ezt az előkészületet.

3. Könnyebben és fájdalommentesen mozogsz

A rendszeres stretching gondoskodik az izmok feszességéről. Sokkal könnyedebbnek fogod érezni magad a hatására, még akkor is, ha egyetlen dekát sem fogytál. Fontos, hogy a nyújtás alapjait mindig szakembertől lesd el, abban az esetben is, ha nem vezetett órákra jársz. Az egyes nyújtásokban mindig maradj benne, ne rugóztasd az izmaid.

15444290 - aerobics pilates women group with rubber bands in a row at fitness gym

4. Többet hozol ki az edzésekből

Hacsak nem vagy jógi, a hajlékonyság valóban nem egy óriási előny. Azonban a nyújtás segít, hogy a legtöbbet hozd ki az elvégzett edzésből, mozgásformától függetlenül. Rendszeres nyújtás hatására az olyan alapgyakorlat, mint a guggolás is szebb kivitelezésűvé válik, sokkal mélyebbre tudsz majd lemenni.

5. Kevesebb eséllyel sérülsz le

A nyújtáshoz is szükség van bemelegítésre, sose próbáld meg a nyújtó gyakorlatokat hideg izmokkal végezni. A nyújtás segítségével azonban elkerülheted a sportsérüléseket. Az agyad és az izommunkád is tudatosabbá válik, sokkal fókuszáltabb leszel edzés közben.

6. Csökken a vércukorszinted

A testmozgás köztudottan segít a glukózszint egyensúlyban tartásában, de ennek fő oka talán pont a nyújtásban keresendő. Egy kutatás kimutatta, hogy azok a felnőttek, akik már 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, 40 perces nyújtással képesek voltak a megivott cukros üdítő hatását jelentősen csökkenteni.

7. Jobban kezeled a stresszt

Csomós a hátad, rugóztatod a lábad, birizgálod a füled? Ez bizony mind a stressz tünete. A nyújtás nemcsak a testedre, hanem a lelkedre is jó hatással van. Ha rendszeresen gyakorlod, sokkal nyugodtabb leszel. Amennyiben eleve görcsös típus vagy, figyelj arra, hogy a nyújtást se vidd túlzásba. Éppen annyit végezz, amennyi jólesik, és olyan erősen húzd az egyes testrészeid, hogy még tudj relaxálni. Ha nagyon fáj, akkor valamit rosszul csinálsz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X