Főoldal > DIÉTA > Nem tudsz aludni? Így táplálkozz az édes álmokért!

Nem tudsz aludni? Így táplálkozz az édes álmokért!

álmatlanságalvásalvászavarétkezéstáplálkozás
0

Írta: and

Azt még ma sem tudni pontosan, hogy mitől alszunk, de kutatások során olyan alvásközpontokat találtak az agyban, amelyekről úgy gondolják, hogy egy belső óraként szabályozzák az alvást és az ébrenlétet. Azonban egy dolog biztos. Az, hogy szervezetünkben képződnek olyan természetes vegyületek, melyek segítik az alvás. Ezeknek a vegyületeknek a működésében pedig nagyon nagy szerepe van […]

Azt még ma sem tudni pontosan, hogy mitől alszunk, de kutatások során olyan alvásközpontokat találtak az agyban, amelyekről úgy gondolják, hogy egy belső óraként szabályozzák az alvást és az ébrenlétet. Azonban egy dolog biztos. Az, hogy szervezetünkben képződnek olyan természetes vegyületek, melyek segítik az alvás. Ezeknek a vegyületeknek a működésében pedig nagyon nagy szerepe van a táplálkozásunknak is. Egyáltalán nem mindegy mit és mikor eszünk, ha igazán jót szeretnénk aludni.

Az álmatlanság és a táplálkozás összefüggése

Általában aki nem tudja magát rendesen kipiheni, álmatlanságban szenved, az a stresszre fogja, pedig a táplálkozásnak is igen nagy szerepe van ebben a problémában. Bizonyos ételek segítik, míg mások akadályozzák az elalvást. Persze vannak ezen kívül más okai is az álmatlanságnak, melyek megoldása szintén a táplálkozásban lehet. Az egyik leggyakoribb probléma az elhízás, ez ugyanis okozhat alvászavart. Túlsúly esetén megnehezül a légzés, és gyakoribb lesz a horkolás, ami alvás közbeni légzéskimaradáshoz is vezethet. Ebben az esetben kizárólag a kisebb vagy nagyobb fogyás lehet eredményes.

Egy másik hasonlóan gyakori probléma az ágyban fekvéskor jelentkező akaratlan lábmozgás. Ennek okaként legtöbbször a vashiányt jelölik meg. Tehát a probléma megoldása a vasban gazdag táplálkozás lehet, mint a hüvelyesek, aszalt sárgabarack, és a sötétzöld levélzöldségek.

alvasz2.jpg ()

Mit fogyasszunk alvás előtt

Tej – a lefekvés előtt elfogyasztott cukros tej nagyon jó altató ital. Az agysejtek a vérből ilyenkor több tudnak felvenni, ami egy esszenciális aminosav, azt pedig nyugtató hatású anyaggá alakítja át.

Méz – a méhecskék aranyszínű ajándéka rengeteg különleges hatással rendelkezik, így már régóta ismert a nyugtató hatása is. Egyetlen kanál méz tejben vagy kamillateában elkeverve csodás álmokat hoz, de akár a vacsora után is ehetsz belőle, az is nagyon jó hatással lesz a szervezetedre.

Gyógynövényteák – a számos gyógynövényünk közül a legjobb nyugtató hatásúak, melyek segítik az alvást is, azok a kamilla, a hársfa, és a macskagyökér. Az ezekből készült teák lefekvés előtt fogyasztva nagyon hatásosak.

Keményítő – a keményítőben gazdag ételek nyugtatják az agyat. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a keményítő fokozza a szerotonin termelődését, amire szükség van az egészségesebb alváshoz. Ilyen ételek a kenyér, a tésztafélék, a rizs és a burgonya.

Néhány tipp a jobb alvásért

Soha ne feküdj le se éhesen, se tele gyomorral. Az éhség rossz, maró érzést okoz a gyomorban, a tele gyomor pedig gyomorégést, gyomorrontást, így nehezíti az elalvást.

Elalvás előtt ne cigarettázz, és ne fogyassz élénkítő hatású italokat vagy ételeket, mint a csokoládé, az alkohol, a tea vagy a kávé.

Lefekvés előtt legalább három órával már ne egyél zsíros, nehéz és nagyon fűszeres ételeket, mert ezek megterhelik a bélrendszert, és megzavarják az álmot.

Ha nem tudsz elaludni, forgolódás helyett inkább kelj fel és egyél valamit, ami segít, hogy elálmosodj. Egyél egy darab kenyeret, kis tésztafélét, vagy igyál egy pohár cukrozott tejet, vagy kamillateát.

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!

Rágcsálj és légy bikinikompatibilis! 

Öltözz előnyösen addig is, amíg nem éred el a versenysúlyod


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X