Főoldal > DIÉTA > Így táplálkozz helyesen nyáron, és elkerülnek a pluszkilók!

Így táplálkozz helyesen nyáron, és elkerülnek a pluszkilók!

egészségétkezésétrendmértéktartásnyár
0

Írta: and

Nyáron is kiegyensúlyozottan! A rekkenő hőségben gyakran étvágytalanok vagyunk, nem kívánunk egy falatot sem, és ilyenkor előnyben részesítjük a nyers zöldségeket a nehéz ételekkel szemben. Ez viszont veszélyes is lehet, hiszen a szénhidrátok és a fehérje mellőzése miatt hirtelen törhet rád a farkaséhség. Mindenesetre bátran fogyassz sok-sok salátát, de legyen benne sovány hús, hal vagy […]

Nyáron is kiegyensúlyozottan!

A rekkenő hőségben gyakran étvágytalanok vagyunk, nem kívánunk egy falatot sem, és ilyenkor előnyben részesítjük a nyers zöldségeket a nehéz ételekkel szemben. Ez viszont veszélyes is lehet, hiszen a szénhidrátok és a fehérje mellőzése miatt hirtelen törhet rád a farkaséhség. Mindenesetre bátran fogyassz sok-sok salátát, de legyen benne sovány hús, hal vagy akár főtt tojás is a megfelelő proteinbevitel érdekében! Rizzsel, teljes kiőrlésű tésztával, aszalt gyümölcsökkel vagy egy szelet rozskenyérrel biztosítsd az optimális szénhidrát mennyiséget.

nyaricikk1.jpg ()Napi háromszori, rendszeres étkezés

Habár a nyári hónapokban egy kicsit felborul a napirended, szabadabb vagy, mint az év más időszakaiban, mégis „kényszerítsd” magad a rendszeres étkezésre: a tápláló reggeliről (gyümölcs + tejtermék + szénhidrát + és egy bögre meleg ital) a forró hónapokban se feledkezz meg. A nap első étkezésével kivédheted a későbbi éhségrohamokat is.

Mindent szabad, de csak mértékkel!

Ne engedj túl gyakran a kalóriadús finomságok csábításának (fagyi, gofri, hot dog, chips, lángos és társai). Ezekkel a csemegékkel nem csak az a probléma, hogy biztos pluszkilókat jelentenek, de az egészségednek sem tesznek jót, mivel igencsak megterhelik a szervezetet. Viszont néha igenis megérdemelsz egy kis kényeztetést, azonban heti két alkalomnál többet ne bűnöz.

Óvatosan a vacsora előtt!

Csak csínján a vacsora előtti italokkal és harapnivalókkal! Ezek a kis falatok és koktélok nem éppen diéta-biztosak. Az üres kalóriák helyett inkább válaszd az alkoholmentes italokat, és előétel gyanánt olyan harapnivalókat, mint a teljes kiőrlésű kenyér, garnélarák, sovány húsok és sajt.

Légy visszafogott a salátákkal is!

Egy evőkanál olaj kb. 100 kalóriát tartalmaz, ezért inkább ne ezzel áztasd el a salátádat. Használj citromlevet, natúr joghurtot vagy másfajta egészséges dresszinget.

nyaricikk2.jpg ()Egyél szezonális gyümölcsöket, zöldségeket!

A nyár a legalkalmasabb időszak arra, hogy valósággal túlzásba vidd a gyümölcs-, és zöldségevést. A padlizsán, a cukkini, a paradicsom, a sárga-, és a görögdinnye, a sárgabarack és a piros gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amelyek mind az egészséged, mind pedig a fittséged szempontjából lényegesek. Kevés bennük a kalória, így annyit ehetsz belőlük, amennyi beléd fér, és köszönhetően a magas rost-, és víztartalmuknak sokáig eltelítenek.

Nassolj, de mozogj is!

Egyértelmű, hogy ha nem viszed túlzásba a nassolást, akkor nem szedsz magadra felesleget. De ha már szinte megveszel egy kis édességért, akkor próbáld ki, hogy „szervezett keretek” közt élvezed a finom falatokat, valamint kompenzáld mozgással a kisebb „bűnözéseket”, így a tested nem fog felesleges kalóriákat elraktározni.

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Tippek fogaink egészségének megőrzéséhez

Őrizzük meg egészséges mosolyunkat!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X