Főoldal > DIÉTA > 4 kérdés a cékláról

4 kérdés a cékláról

céklaimmunrendszertélvasvitamin
0

Írta: and

Miért hívják gyógyító zöldségnek?  A vörös cékla rendkívül gazdag ásványi anyagokban, fitovegyületekben és nyomelemekben, ennek köszönheti kiemelkedő gyógyhatását. A cékla kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, jódot, nátriumot, C-vitamint és B-vitamin komplexet is tartalmaz, emellett a legmagasabb cukortartalmú zöldség, amit a szervezet könnyedén hasznosít, és cukorbetegek is fogyaszthatják. A cékla serkenti az emésztést, csökkenti a gyomorsav okozta […]

Miért hívják gyógyító zöldségnek? 

A vörös cékla rendkívül gazdag ásványi anyagokban, fitovegyületekben és nyomelemekben, ennek köszönheti kiemelkedő gyógyhatását. A cékla kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, jódot, nátriumot, C-vitamint és B-vitamin komplexet is tartalmaz, emellett a legmagasabb cukortartalmú zöldség, amit a szervezet könnyedén hasznosít, és cukorbetegek is fogyaszthatják. A cékla serkenti az emésztést, csökkenti a gyomorsav okozta tüneteket, nyugtatja az idegeket, méregteleníti a szervezetet, antibakteriális hatása révén pedig segít a bőr gyulladásos betegségeinek kezelésében.

Mitől vörös?

Jellegzetes színét a betanin nevű növényi pigmentnek köszönheti, ami antioxidáns hatású, így segít a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében. A téli hónapokban különösen fontos az immunrendszer erősítése, a cékla ilyenkor valóságos vitaminbomba, hisz másodlagos növényi anyagai segítenek a nátha és az influenza elleni védekezésben.

ceklacikk.jpg ()Miért jó a vérnek?

A vérszegénység leggyakoribb oka a vashiány, és klinikai tanulmányok igazolják, hogy a szervezet a céklából tudja legjobban hasznosítani a vasat. A zöldség magas vas-és folsavtartalma pozitív hatást gyakorol a vérképzésre, hisz serkenti a vörösvérsejtek termelődését. 200 gramm nyers cékla 166 mikrogramm folsavat és 1,8 mg vasat tartalmaz, így a napi folsavszükséglet mintegy 50%-át fedezi. A céklában lévő nitrát jótékony hatással bír a vérnyomásra, 1 csésze céklalé elfogyasztása után 3 órával csökken a vérnyomás, ami 1 napig is eltarthat.

Sütve vagy főzve?

A céklát bárhogy fogyaszthatod, ám a legegészségesebb nyersen. Az édeskés, lédús zöldséget sokoldalúan felhasználhatod, és tálalhatod nyers formában reszelt gyömbérrel, vagy tormával, reszelt almával és citrommal. A friss céklából ízletes salátákat is készíthetsz, ám kiválóan harmonizál a savanyú-édes levesekhez, vagy köretként, szószként húsos ételekhez. A sztárchéfek képzeletét is megragadta a népszerű zöldség, amelyet előszeretettel kombinálnak izgalmas fűszerekkel (pl. ánizs, édeskömény), egzotikus gyümölcsökkel, vagy balzsamecettel és vörös borral. Ha céklás ételt készítesz, főzés előtt mindig mosd meg alaposan, és héjastól tedd a kuktába, így megakadályozhatod, hogy „elvérezzenek” belőle az értékes tápanyagok. A céklát úgy tudod a legkönnyebben meghámozni, ha főzés után hideg víz alá teszed.

Villámgyors fogyás tablettákkal (x)

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!

Top 6 zsírégető étel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X