Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a sóról

5 kérdés a sóról

egészségétel
0

Írta: and

Miért van szüksége a szervezetünknek sóra? A sejtek, az anyagcsere és az idegrendszer megfelelő működéséhez szükség van a nátriumra, mint ahogy az izomműködéséhez is elengedhetetlen. Só hiányában a szervezet egyensúlya felborulhat, mely többek között szédülést, gyengeséget eredményezhet. Bizonyos alkalmakkor – nagy meleg, sportolás, hányással, hasmenéssel járó vírusos fertőzés – a folyadék mellett sókat is veszít […]

Miért van szüksége a szervezetünknek sóra?

A sejtek, az anyagcsere és az idegrendszer megfelelő működéséhez szükség van a nátriumra, mint ahogy az izomműködéséhez is elengedhetetlen. Só hiányában a szervezet egyensúlya felborulhat, mely többek között szédülést, gyengeséget eredményezhet. Bizonyos alkalmakkor – nagy meleg, sportolás, hányással, hasmenéssel járó vírusos fertőzés – a folyadék mellett sókat is veszít a szervezet, így azt pótolni szükséges, magában a víz tehát nem elégséges.

Mi történik túlzott sófogyasztáskor?

Csakúgy, mint a hiánya, a túlzott sófogyasztás is felboríthatja a szervezet egyensúlyát. A nátrium magas koncentrációja segít a vízvisszatartásban, így megnövekszik a szervezetben jelenlevő össz folyadékmennyiség, ez pedig megterheli az érrendszert, a szívet, az emésztőrendszert és akár izomgörcsöt is kiválthat. Ha pedig hosszú időn keresztül nem tudunk lemondani a túlzott sófogyasztásról, magas vérnyomás és számos más szív- és érrendszeri betegség is kialakulhat.

saltcikk.jpg ()Mennyi a napi nátriumszükségletünk?

Napi 1,5-2 gramm nátrium kielégíti a szervezet nátriumigényét. 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak (NaCl) felel meg. A WHO által ajánlott maximális bevitel napi 5 gramm só, ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Sajnos minden felmérés azt igazolja, hogy a napi nátriumszükséglet csaknem négyszeresét fogyasztjuk el naponta. Ehhez nemcsak a magyar konyha főzési technikái járulnak hozzá, de a sok gyorsétel és húskészítmény is.

Miben van túl sok só?

Néha érdemes a címkét böngészni az ételeken, hogy tisztában legyünk azzal, hogy éppen miből mennyit viszünk a szervezetünkbe. A 100 grammonként 0,2 gramm nátriumot, vagy ennél kevesebbet tartalmazó ételek alacsony nátriumtartalmúnak minősülnek, a 0,2 és 0,4 gramm közötti nátriummennyiséget tartalmazók közepes, a 0,5 grammot meghaladók pedig magas nátriumtartalmúnak számítanak. Egy gramm nátrium 2,5 gramm nátrium-kloridnak, azaz sónak felel meg. Magas nátriumtartalmú ételnek számítanak általában a húskészítmények: kolbász, szalámi, szalonna. De jobb, ha kerüljük a sózott rágcsákat, mint például a sózott mandula, a pisztácia, a mogyoró és persze a chipsek. Mellőzzük a leveskockákat és az ételízesítőket is, használjunk helyettük bio készítményeket. Utólag ne sózzuk az ételeket!

Mivel helyettesíthetjük?

Először is a sok só elnyomja az étel ízét, így első lépésben tegyél fokozatosan kevesebbet az ételbe. Egy idő után már nem is fogod kívánni. Remekül helyettesíthető fűszerekkel is: például a salátákat citromlével, tárkonnyal és más zöldfűszerekkel ízesítheted, de ezeket akár levesekhez is használhatod. Ugyanilyen jó megoldás például köretekhez a bors és a hagymafélék. A húsokat csípős paprikával, borssal, kaporral és tárkonnyal teheted ízletesebbé, de a petrezselyem például bármilyen ételhez hozzátehető. A péksüteményekben vagy szószokban a fahéj és a szegfűszeg lehet jó alternatíva. De bátran kísérletezz! Az, hogy nem szokványos, még nem jelenti azt, hogy nem lesz nagyon finom.

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X