Főoldal > DIÉTA > Kedvenc nyári bogyós gyümölcsünk: a ribizli

Kedvenc nyári bogyós gyümölcsünk: a ribizli

diétaegészségemésztésribizli
0

Írta: and

Pár hete már tart a ribizli szezon, de mivel nem terem sokáig, érdemes gyorsan elraktározni belőle egy jó nagy adaggal, ugyanis bármilyen kicsi és macerás az evése, az egyik legjobb nyári vitaminforrásunk. Manapság egyre több hazai kertben is megtalálható, mivel nem számít érzékeny növénynek, így a júniusi-júliusi időszakban a szerencsésebbek kedvükre falatozgathatnak belőle. És milyen […]

Pár hete már tart a ribizli szezon, de mivel nem terem sokáig, érdemes gyorsan elraktározni belőle egy jó nagy adaggal, ugyanis bármilyen kicsi és macerás az evése, az egyik legjobb nyári vitaminforrásunk. Manapság egyre több hazai kertben is megtalálható, mivel nem számít érzékeny növénynek, így a júniusi-júliusi időszakban a szerencsésebbek kedvükre falatozgathatnak belőle. És milyen jól is teszik, mivel számtalan jótékony hatással rendelkezik. Hogy melyek ezek?

Gyógyszer egy kicsiny bogyóba zárva

Igaz ugyan, hogy egészen apró bogyóról van szó, viszont meglepően sok vitamint tartalmaz egy-egy szem. 100 grammjában kb. 30-40 mg C-vitamin található, tehát a legmagasabb aszkorbinsav tartalmú gyümölcsök közé soroljuk. Így kitűnő antioxidáns is amellett, hogy véd a skorbut ellen, erősíti az immunrendszert, valamint az egészséges haj és bőr eléréséhez is nagyban hozzájárul. Ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz B-, valamint E-vitamint is, melyek pozitívan hatnak a szív és az erek állapotára, illetve megelőzik a komolyabb betegségek kialakulását.

Kutatások bebizonyították, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak ribizlit, kevesebb eséllyel alakul ki köszvény, mivel hatékonyan eltávolítja az ízületekben lerakódott kristályokat, illetve segít a vérképzésben is. A fekete változatában lévő vegyületek és ásványi anyagok értágító hatással is bírnak, így eredményesen csökkenthetjük vele a magas vérnyomást, valamint antocián tartalmának köszönhetően felveszi a harcot a vírusok (főleg a herpes simplex vírus) és a baktériumok ellen is. Ezért megfázásos, influenzás időszakban fogyasztása különösen ajánlott.

Az összes fajta ribizke közös tulajdonsága, hogy igen hatásos vízhajtó, így fontos szerepe van a méregtelenítésben is, sőt magjai a bélmozgást is megindítják, ezért a népi gyógyászatban hashajtóként is alkalmazták (főleg a lekvárját).

ribizli2.jpg ()További egészségügyi hatásai

– emésztésjavító
– rákmegelőző
– lázcsillapító
– húgyúti panaszok ellen
– segít a fogyásban

Ribizlivel az egészséges bőrért

Természetesen a ribizli nemcsak belsőleg, de külsőleg is kifejti pozitív hatásait. Egyrészt magas antioxidáns tartalma miatt hatékonyan köti meg a szabad gyököket, melyek a ráncok kialakulásáért felelősek – ezért az egyik legjobb fiatalító gyümölcsünk. Másrészt fantasztikusan hidratál és táplál, így a száraz, élettelen bőrrel szinte csodákat tesz. Magjának olaja olyan zsiradékokat tartalmaz, melyek majdnem megegyeznek a bőrben találhatóakkal, ezért könnyen be tudja építeni azokat a hám a saját szerkezetébe, miközben az olaj kifejti nyugtató hatását. A népi gyógyászatban leégés ellen pont emiatt használták, ugyanis hamar helyrehozza a sérült területeket, valamint csillapítja a fájdalmat.

Nyersen és lekvárként

Mint a legtöbb gyümölcsnél, itt is érvényes az a megállapítás, miszerint nyersen fogyasztva fejti ki legjobban pozitív hatásait. Kesernyés íze miatt sokan megcukrozzák, pedig ezzel csak plusz terhet tesznek a szervezetünkre. Ha nagyon nem ízlene édesítés nélkül, inkább használjunk steviát, mely sokkal egészségesebb, ráadásul nulla kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrázóknak sem kell lemondani róla.

Természetesen nemcsak nyersen fogyasztható, ugyanis igazán finom szörpöt, bort, szószt (leginkább vadhúsok mellé), illetve lekvárt készíthetünk belőle, valamint számos süteménybe rakhatjuk ízesítés és díszítés gyanánt.

Ribizli szörp recept

Hozzávalók:

-1,5 kg ribizli
-20 dkg stevia (ízlés szerint)
-0,5 liter víz

Nyomkodd szét a ribizliket, öntsd fel a vízzel, majd forrald fel. Gézkendőn keresztül hagyd, hogy lecsöpögjön, utána tedd bele az édesítőt, majd így is melegítsd forrásig. Fontos, hogy légmentesen tárold a kész szörpöt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X