Főoldal > DIÉTA > Győzd le a sóvárgást hatékony tippjeinkkel!

Győzd le a sóvárgást hatékony tippjeinkkel!

édességsóvárgástáplálkozás
0

Írta:

Sokszor nem azért nem tudjuk leküzdeni az édesség utáni vágyat, mert híján vagyunk az

Sokszor nem azért nem tudjuk leküzdeni az édesség utáni vágyat, mert híján vagyunk az akaraterőnek, hanem azért, mert ezen ételek hatására „elszabadulnak” bennünk a boldogsághormonok, tehát már csak ezért is igényli a szervezetünk, amint meglátja ezeket a finomságokat. Legközelebb, amikor olthatatlan vágyat éreznél egy duplacsokis süti iránt, tégy fel magadnak négy kérdést, amelyekkel a valós probléma gyökeréhez jutsz el.

1. Ideges vagyok?

Ha nagy rajtad a nyomás, a tested a kortizol nevű hormont szabadítja fel, amelynek hatására az agyad, valamiféle jutalmat szeretne. Ha a negatív érzésekre étellel reagálsz, az agyadban egy szinte kitörölhetetlen kapcsolatot teremtesz a két dolog között. Emlékszel Pavlov kutyájára? Ez a klasszikus kondicionálás jelensége: az étel, mint megoldás kódolódik a fejedben, amit abban ez esetben kell gyorsan megszerezni, ha valamilyen kellemetlen élmény ér.

Ezt tedd: Ösztökéld magad a boldogságra zenével! Csinálj egy ütős playlistet és amikor rád tör a sóvárgás, tedd be a fülhallgatót. A dalok elterelik a figyelmed és csak jó érzések töltenek el.

Várd ki a végét: A finomságok utáni vágyakozás olyan, mint egy hullám a tengerben: először nagyon magas, de aztán előbb-utóbb elsimul a vízfelszín, majd teljesen eltűnik.

Tereld el a legjobb módszerrel a figyelmedet: Biztos hallottad már, hogy nassolás helyett inkább hívd fel egy barátnődet, vagy tornázz egy kicsit. Ez nem mindig segít, ezért inkább azonosítsd be az éppen rajtad elhatalmasodó érzést – unalom, idegesség – és találd meg az okát, miért érzed magad éppen így. Aztán csinálj valami olyasmit, ami pont ezeket az érzéseket enyhíti. Ha stresszelsz valamin, a negatív energiáidat vezesd le edzéssel, ha egy irodai probléma miatt vagy ideges, beszélj egy kollégáddal!

cake2.jpg ()2. Kevesebbet ettem a szokásosnál?

Ha kevesebbet eszel napi 1000 kalóriánál vagy teljes tápanyagcsoportokat kiiktatsz az étrendből, a tested azonnal átvált „vágyakozó üzemmódba”. Már egy háromnapos szigorú diéta is 22%-kal. csökkentheti az amúgy az étvágyat visszafogó hormon, a leptin szintjét. A túlzott szigorúság könnyen megbosszulhatja magát, és végeláthatatlan falatozásba torkolhat.

Ezt tedd: Élvezd biztonságosan az ételeket! Csak egy szelet pizzát majszolj el egy egész helyett, vagy a kedvenc sajttortádból egy szeleten osztozz meg a barátnőiddel.

Ne helyettesíts: Ha epres shake-re vágysz, ám ehelyett beéred egy epres joghurttal is, nem biztos, hogy sikerrel jársz, kiváltképp akkor, ha már hetek óta csak a shake jár a fejedben. Akár még több kalóriát is fogyaszthatsz ezekkel a pótlékokkal, mintha csak egy ésszerű mennyiséget ettél volna meg az igazi kedvencedből.

3. Eleget aludtam?

Az alváshiány miatt könnyen túlzott éhség jelentkezhet, és olyan káros ételek lesznek ilyenkor a „legjobb barátaid”, mint a sütik, a chips, és a kenyér.

Ezt tedd: Jöhet egy kis koffein! A koffeinnel hizlaló kaják nélkül is túlvészelheted a napot. Noha nem orvosolja az alváshiány problémáját, rövidtávú megoldásnak kiváló.

Porciózd ki a megfelelő adagot: Nem biztos, hogy lesz erőd ahhoz, hogy leküzd a kóros „ehetnéket”, szóval próbáld ki ezt a trükköt: mielőtt nekilátnál a hőn áhított finomság elfogyasztásának, szedj ki egy kis adagot egy tányérra és a maradékot tedd el jó messzire.

4. A megszokások rabja vagyok?

Lehet, hogy nem vetted észre, de a látszólag ártatlan, megszokott kis tevékenységek, mint például a tévézés közben elropogtatott popcorn, nagyon erős asszociációkat teremtenek, amiket később nehéz feloldani.

Ezt tedd: Szüntesd meg az érzékek csábítását! Az illatok, a látvány és a hangok mind hatékonyan ingerlik az ember érzékeit. Na ezeket kell valahogy kiküszöbölni, például, tévézz inkább a hálóban, minél távolabb a konyhától és a rágcsálnivalókkal teli szekrénytől.

Képzeld magad egészségesnek: Amikor beléd hasít az érzés, hogy most aztán enned kell valami édeset (vagy egészségtelent), állj meg egy pillanatra és gondolkozz! Képzelj magad elé egy egészséges képet (mondjuk magadat egy vékony és fitt kiadásban). Egy idő után az agyad egyenesen elutasítja az ételek képét, és az egyes ennivalók utáni vágyakozás is alábbhagy.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X