Főoldal > DIÉTA > 8 jel, hogy evésmániás vagy

8 jel, hogy evésmániás vagy

édességétkezésétkezési zavarevéshízás
0

Írta:

Állandóan az evésre gondolsz, és nem bírsz leállni az édességekkel? Ha a következő jeleket felismered magadon, minden bizonnyal étkezési zavarban szenvedsz!

1. Gyakran vagy “másnapos”

Nemcsak a túl sok alkoholtól, hanem a túl sok ételtől is másnaposak lehetünk – legalábbis egy amerikai egyetem legfrissebb kutatása szerint. Ugyanis a túlzott kalóriabevitel is képes hangulatváltozást, fejfájást, hányingert és puffadást okozni. Nem árt vigyázni a finom falatokkal!

2. Kényelmetlenül érzed magad evés után

Biztosan te is ettél már annyit, hogy majd’ „kipukkadt” a gyomrod. Ám ha hetente többször is degeszre eszed magad, fennállhat az irritábilis bél szindróma és a cukorbetegség kialakulásának veszélye, ahogyan a tekintélyes testtömeg-gyarapodás is.

3. Nem tudod magad kontrollálni

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, azonban tudni kell mértéket tartani. Ha erre nem vagy képes, nagy valószínűséggel étkezési zavarban szenvedsz! Ha néha lecsúszik egy-egy tábla csokoládé vagy zacskó chips, még ne aggódj, ha azonban gyakran előfordul veled, hogy nem tudsz magadnak megálljt parancsolni, gondolkozz el az életmódod változtatásán.

4. Máshogy eszel a nyilvánosság előtt

Társaságban normál adagokat szedsz magadnak, zárt ajtók mögött viszont ráveted magad a süteményekre és az íncsiklandozó édességekre, és degeszre eszed magad? Szégyelled az étkezési szokásaidat mások előtt? Mindenképpen konzultálj egy dietetikussal!

5. Az ételek körül forog az életed

Inkább kihagyod a kedvenc éttermedben tartott céges bulit, csak hogy mások ne lássák, mennyire odavagy az ételekért? Esetleg visszautasítod a házi krémest, mert egy nem lenne neked elég? Ha már az evési szokásaid a szociális kapcsolataidra is kihatnak, nagy bajban vagy!

6. Imádsz ételeket vásárolni

Ez még önmagában nem jelent gondot, ha viszont minden egyes nap a boltban töltöd az idődet, és mindig a következő nagybevásárlásodat tervezed, érdemes átgondolnod az élelmiszerek fontosságát az életedben.

7. Az elhízás következményei nem foglalkoztatnak

Amennyiben az elhízás negatív következményeinek (súlygyarapodás, depresszió, emésztési zavarok, diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek stb.) ellenére is képes vagy megenni több zacskó kekszet, a mániákus evésed hátterében komoly lelki okok is állhatnak – legalábbis egy brit kutatás szerint.

8. Akkor vagy igazán boldog, ha eszel

Csak az okoz örömöt, ha eszel? Boldogabb vagy egy tál krékertől, mint egy szeretteiddel együtt töltött naptól? Amennyiben igen, az evési zavaraidat már nem vagy képes egyedül legyőzni: mindenképpen keress fel egy pszichológust, illetve egy dietetikus szakembert, akik segítenek az egészséges élet kialakítása és fenntartása érdekében.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X