Főoldal > DIÉTA > Életmódtervező program: Belső ellenállás – mit kezdj vele?

Életmódtervező program: Belső ellenállás – mit kezdj vele?

diétaéletmódfogyásfogyókúragasztro
0

Írta: and

4. rész

Ilyenkor az addig is előtted tornyosuló akadályok még nagyobbnak, sőt megugorhatatlannak tűnhetnek. Pedig nem azok!

A kiszállók általában 2-3 hónap után dobják vissza a szekrénybe a tornacipőt. Ilyenkor a kezdeti hév már a múlté, a befektetett energia lassabb megtérülést mutat, mint az első hetekben. Mások a kezdeti sikerektől megnyugodva dőlnek hátra. Csak hogy amint visszatérsz a korábbi szokásaidhoz és letérsz a fittséghez vezető útról, a tested is ehhez fog igazodni, vagyis „leereszt”.  Kurt Tepperwein szerint ahhoz, hogy az élettől a legjobbat kapjuk, nekünk is legjobb formánkat kell hoznunk. De hogyan hozzuk a legjobb formánkat, ha közben meg kell vívnunk a hétköznapok harcait?

Érts szót a belső hangoddal!

Ez talán így furcsán cseng elsőre, de nagyon sok múlik azon, milyen belső dialógusokat folytatsz le magaddal nap mint nap. Én például afféle belső interjút szoktam lefolytatni önmagammal, amikor elakadok. Kérdéseket teszek fel és meg is válaszolom őket. Sokszor le is írom ezeket a dialógusokat. Próbáld ki! Sokat profitálhatsz belőle, hiszen olyan összefüggésekre világíthatnak rá a működéseddel kapcsolatban, amelyek addig rejtve maradtak előtted. Rájöhetsz például, hogy mások véleménye egyáltalán nem számít! Csak az számít, te mit akarsz!

Viszlát, korlátozó hiedelmek!

Az említett fejben futó programok gyakorta olyan hiedelmek, amelyek belső szajkózása jobban visszavet, mint gondolnád. Az egyik kedvencem: „Mindenki kövér a családban, ez nálunk genetika.” vagy: „Ha kinyitom a hűtőt, máris hízom!”.  Ha ezekkel nyugtatod magad, vagyis felülírhatatlan igazságokként kezeled őket, akkor azzá is válnak.

Ehelyett gondold át, milyen segítő mantrák, idézetek, gondolatok támogathatnak téged, amelyekkel inkább ösztönözheted magad.

kitartas2.jpg ()Teremts egyensúlyt magadban!

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan fogyj, jól kell lenned! Figyeld meg, mi történik olyankor, amikor letérsz az útról. Milyen viselkedési minták ismétlődnek? Milyen események játszanak közre? Milyen érzéseket fedezel fel magadban téged? Melyek gyengítenek leginkább?

Az életmódváltás nagy belső erőt kíván, ezért keresned kell azokat a lehetőségeket, amelyek kikapcsolnak és új erővel tankolnak fel. Adj magadnak időnként egy-egy laza napot (vagy legalább estét), ami rólad szól!

Jöhet az újdonságkontroll!

Sokan azért dobják be a törölközőt, mert elunják új életük bebetonozott elemeit. Ez különösen akkor fordul elő, ha nem igazán belülről jövő a motiváció és nem sikerül kellő változatosságot vinni a folyamatba. Keresd a kihívásokat! Mindennapra tervezz be valami olyan – akár egészen apró – dolgot, ami nem a hétköznapi rutin része. Menj más útvonalon dolgozni, ebédelj máshol, próbálj ki pár új gyakorlatot az edzésen. A testednek is szüksége új impulzusokra!

Tartsd a szemed a célon!

Ha a célod jól megalapozott (lásd, a sorozat korábbi részei), akkor nem fogod annyira nehéznek érezni, hogy folytasd, amit elkezdtél. A viszonyulásodat is te alakítod, így egy kellemetlen eseményben is megláthatod, hogyan fordíthatod a hasznodra. Például a barátnőd lemondta az esti találkát? Húzz futócipőt, és irány a közeli park! Ne ragadj le az események árnyoldalánál, az árnyoldalt is te teremted, akárcsak azokat a gondolatokat, amelyek előre repítenek téged.

A következő részben: Programozd magad a változásra!

Ide kattintva elolvashatod az első részt!  Ide kattintva a másodikat, itt pedig a harmadikat.

Csatlakoztál már a Szexi Has Programhoz? Itt megteheted: http://sulyveszto.blog.hu/ vagy életmódtervező site http://eletmodtervezes.hu/

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X