Főoldal > DIÉTA > Életet menthet a rostban gazdag étkezés!

Életet menthet a rostban gazdag étkezés!

diétaegészségétkezésfogyásgyümölcshalálrostrostdústáplálkozászöldség
0

Írta:

Azok, akik sok rostot fogyasztanak, tovább élnek, derült ki egy friss kutatásból, amelyet közel egymillió ember bevonásával készítettek.

 

A jelenség avval magyarázható, hogy elegendő rostbevitel mellett elkerülhetőek bizonyos krónikus betegségek, mint a különböző szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák számos fajtája. Az idő előtti halálozás kockázatát potenciálisan csökkentve érdemes tudatosan növelni a rostfogyasztást.

A kutatás során 17 korábbi tanulmányt használtak fel, pontosan 983.411 európai és amerikai felnőttet vontak be a vizsgálatukba, amely során 67.000 haláleset történt. Yang Yang, a kínai rákkutató és csapata 5 csoportra osztotta a résztvevőket, a napi rostbevitelük alapján. Azok, akik a legtöbb rostot fogyasztották, 16%-kal kevésbé tették ki magukat a korai halálozás kockázatának, szemben azokkal, akik igen rostszegény étrendet folytattak. Ráadásul 8 másik kutatás igazolt 10%-kal csökkenő halálozási kockázatot napi 10 gramm rostbevitel növelés mellett. A friss kutatás tehát csak megerősítette a korábban publikáltakat, mely szerint a diétás rostfogyasztás és a krónikus, halállal végződő betegségek között szoros összefüggés van.

A magas rosttartalmú étrend jótékony hatása évtizedek óta ismert, többek között csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, az inzulinszintet és a szervezetben fellépő gyulladásokat is. A rostban gazdag ételek ráadásul jobban és tovább telítenek, megelőzve a túlevést és az elhízást. A krónikus elhízás szintén jelentős szerepet játszik a korai halálesetekben.

rostos2.jpg ()

A felnőttek számára az ajánlott napi rostbevitel 14 gramm 1000 kalóriánként. Ez a nőkre vonatkoztatva napi szinten 25 g rostot jelent, míg a férfiaknál 38 g-ot. Sajnos a valóság azt mutatja, hogy ennek az ajánlott napi mennyiségnek körülbelül csak a felét fogyasztjuk, így érdemes több rostot beiktatni az étrendünkbe. Ne gondoljuk, hogy ez nehéz feladat! 10 gramm rostot tartalmaz 2 adag teljes kiőrlésű gabona, illetve szintén 2 adag gyümölcs vagy zöldség. A legjobb rostforrások egyértelműen a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a magvak és a gabonafelék. Az utóbbiak kiemelten csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát.

Fontos azonban megemlíteni, hogy az új kutatás nem ígéri, hogyha több rostot fogyasztunk, akkor garantáltan tovább élünk. A halálozási esély csökkenése sok tényező függvénye. Kiemeltem fontos az egészséges életvitel, amelynek a rostfogyasztás értelemszerűen a része.

A kutatók nem javasolják a rostot tartalmazó táplálék-kiegészítők szedését, ugyanis eddig nem bizonyosodott be, hogy ezeknek ugyanolyan jótékony hatása lenne, mint a rostban gazdag élelmiszereknek. Vásárláskor olvassuk el az ételek tápanyagcímkéit, és válasszuk azokat, amelyek egy adagja legalább 3 gramm rostot tartalmaz.

A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy legyünk óvatosak, amikor rostszegény étrendről hirtelen rostban gazdagra váltunk! A szervezetnek ugyanis időre van szüksége az alkalmazkodáshoz. Növeljük lassan a rostbevitelt, és fogyasszunk extra adag vizet mellé, hogy segítsük az emésztést.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X