Főoldal > DIÉTA > Ezért rendelsz mindig desszertet az étteremben

Ezért rendelsz mindig desszertet az étteremben

desszertebédédességétkezésétteremkalórianassoláspincértányér
0

Írta:

Egy dolog csupán, mégis négyszer valószínűbb, hogy emiatt desszertet rendelsz.

Mi leng a szemed előtt, amikor az étkezés után desszertet rendelsz? Megszokás? Ki szeretnéd elégíteni az édesség utáni vágyad? A csokipuding extragusztusos leírása? A legfrissebb kutatások szerint a pincérnek óriási befolyása van arra, hogy kérsz-e desszertet, és nem azért, mert folyamatosan emlékeztet, milyen finom a lime-os pitéjük.

Tulajdonképpen a pincér súlya az, ami befolyásolja a döntésed. Egy tavalyi kutatás kimutatta, a pincér testtömeg-indexe és a várható rendelés között összefüggés van. Összesen 497 rendelést vizsgáltak meg 60 különböző étteremben. A megfigyelések szerint a magasabb BMI-vel rendelkező pincérektől többen rendeltek desszertet és 17%-kal több alkoholos italt kértek ki.

Senki sem egy étteremben kezdi el a diétát, ez világos, de úgy tűnik, a pincér testalkata sem mindegy. Egy nagyobb BMI-vel rendelkeződ pincér láttán sokkal könnyebb szívvel engedjük meg magunknak a lazítást a diétában.

Az éttermi adagok sokkal nagyobbak, mint amennyit otthon ennél, ezért nem csoda, ha gyakori éttermi étkezés mellett hízol. Ha állandóan étteremben eszel ahelyett, hogy otthon főznél magadnak, az sajnos elhízáshoz fog vezetni hosszú távon, még akkor is, ha mindig sovány pincéred van. A nőkre nézve még nagyobb a veszély, mert kimutatták, hogy a heti 5 alkalommal étteremben ebédelők naponta kb. 290 plusz kalóriát visznek be, ami nem kevés.

Persze a megoldás nem az, hogy soha nem mész étterembe, de az is lehet, hogy a munkád miatt kénytelen vagy ilyen helyen enni, esetleg idő hiányában nem tudsz főzni. Mutatunk néhány olyan trükköt, melyekkel csökkentheted a kalóriabevitelt.

Tervezz előre

Nézd meg online a menüt, tudd, mi a kínálat, és azt döntsd el előre, mit fogsz rendelni. Ha a fejedben megvan az ebéd, kisebb valószínűséggel fogsz valami extrát kérni.

Kezdj valami egészségessel

Van salátabár az étteremben? Először csak arra nézz! Egy tanulmány szerint 2-3-szor nagyobb eséllyel rendelünk valami olyat, amit először megláttunk, ezért próbálj egészséges, könnyű fogásokat keresni a szemeddel.

Kérj kisebb tányért

Ismerős az a tálalási forma, amikor a hatalmas fehér tányér közepén egy aprócska adag rizs és valamilyen hús „árválkodik”? Nos, még az a mennyiség is több a kelleténél, de az óriási tányéron kevésnek tűnik. Ha teheted, kérd kisebb tányérba az ételed, így a szemed nem tud becsapni a mennyiségeket illetően.

Kövesd a kalóriákat, mielőtt rendelnél

Ha az étterem ad rá lehetőséget, mindenképpen ellenőrizd a kalóriamennyiségeket. Meg fogsz lepődni az a „diétásnak” hitt saláta mennyi extra kalóriát tartalmaz az öntetnek és sült részeknek köszönhetően. Ha nincs is kéznél egy kalóriatáblázat, egy okostelefonos app segítségével utána tudsz nézni, körülbelül mennyit viszel be az adott étellel.

A fele visszamehet

Mivel az étteremben általában nagy adagokat adnak, nyugodtan hagyd ott az étel felét. Ha félsz, hogy nem fogsz tudni megállni a felénél, kérj egy másik tányért, amire kiszeded a fele mennyiséget, a nagy tányért pedig vitesd vissza a pincérrel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X