Főoldal > DIÉTA > 5 káros halfajta, amit sose fogyassz!

5 káros halfajta, amit sose fogyassz!

angolnabetegségegészséghalhalfajtaharcsatőkehaltükörhal
0

Írta:

Mára az óceánok, a tengerek halkészlete kezd kimerülni, arról nem is beszélve, milyen nagymértékben válnak szennyezetté ezek a vizek az ipar által, így aztán végképp nehéz eldönteni, vajon valóban egészséges-e az a hal, ami a tányérunkra kerül.

Az „egészséges” halak listája évről évre módosulhat, hiszen bizonyos időszakonként változik, illetve kisebb lesz a halállomány, de vannak olyan halfajták, amelyekre jobb, ha mindig nemet mondasz.

Tőkehal

Miért ne fogyaszd: Az Atlanti-óceánban élő tőkehalállomány a ’90-es évek közepén fogyatkozott meg erőteljesen, főként a túlhalászásból kifolyólag, ennél fogva veszélyeztetett fajnak minősül.

Ezt edd helyette: A jó hír az – főleg ha szereted a britek egyik kedvenc harapnivalóját, a „fish ’n’ chipset” (amelyet majdnem mindig tőkehalból készítenek el) – hogy a Csendes-óceánból származó tőkehalállomány még mindig jelentős, és az egyik legegészségesebb választásnak bizonyul.

Amerikai angolna

Miért egészségtelen: Sárga vagy ezüst angolnának is nevezik, amely gyakran szolgál különféle szushi ételek alapanyagául. Azért került fel az egészségtelen listára, mert PBC-vel erősen szennyezett, azaz a poliklórozott bifenilek nevű kémiai vegyülettel, valamint higannyal. Ezek a halak más környezeti szennyeződéseknek is áldozatul estek és a túlhalászat sem kímélte őket.

Ezt edd helyette: Ha bírod a japán konyhát, és a szushi az egyik kedvenc csemegéd, akkor a hazai vizekből fogott angolna is remek alternatíva. Ugyanakkor az angolnáéhoz hasonló íze van a tintahalnak is, ezzel is bátran kísérletezz!

hal2.jpg ()

Atlanti lepényhal

Miért egészségtelen: Ez a csoport magába foglalja a lepényhalat, a nyelvhalat és az óriás laposhalat, amelyeket az Atlanti-óceán partjainál fognak ki. Szintén azért szerepelnek az egészségtelen listán, mert szennyezettek és túlhalászták őket. Ennek ténye egyébként az 1800-as évekre nyúlik vissza.

Ezt edd helyette: A csendes-óceáni laposhal megfelelő lehet, de ezeket a halakat kiválthatod fehér húsú halakkal is, például a belföldön tenyésztett harcsával.

Tükörhal

Miért egészségtelen: Ezekben a halakban magas a higany szintje, ezenkívül a tükörhalak esetében 20-40 év szükséges ahhoz, hogy ivarérett példányokká váljanak, így túlhalászat esetén csak nehezen „tér magához” a populáció. Emiatt egyes amerikai étteremláncok kifejezetten elutasítják az ebből a halfajból készült ételek felszolgálását is.

Ezt edd helyette: Válaszd helyette a sárga sügért vagy a hazai harcsát, a receptekben ezen halakkal tökéletesen pótolhatod a tükörhalat.

Importált harcsa

Miért egészségtelen: Az importált harcsa esetén előfordulhat, hogy a származási országban különféle antibiotikumokkal kezelték a példányokat.

Ezt edd helyette: A harcsa esetén ragaszkodj a hazai szálkamentes harcsához, az itthoni vizekben felelősségteljesen tenyésztik őket, bőségesen akad belőlük, és ez az egyik legjobb halféle, amit ehetsz. Vagy, ha még nem tetted, próbáld ki a pontyot.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X