Főoldal > DIÉTA > 4 diétás mítosz, ami pluszkilókat okoz

4 diétás mítosz, ami pluszkilókat okoz

diétaétkezésfogyáshízásmenopauzamítosztáplálkozás
0

Írta:

Itt az ideje, hogy leszámolj a tévképzetekkel és mítoszokkal, amelyek vakvágányra vihetik a fogyókúrád. Nem fogsz semmilyen változást elérni, ha féligazságokban hiszel, amik mindemellett még a lelkesedésed is csorbítják. Íme, négy ismert fogyózással kapcsolatos pletyka, melyek mellett azt is eláruljuk, mit tégy, hogy a helyes úton járva érd el az álomsúlyt.

A nőknek nehezebb súlyt leadni, mint a férfiaknak

Kezdjük rögtön egy olyan mítosszal, amelynek van némi valóságalapja. A férfiak testfelépítésében kevesebb sovány izomtömeg van, mint a nőkében – ez azt is eredményezi, hogy az anyagcseréjük is 5-10 százalékkal magasabb fokon pörög. Elég idegesítő, nemde? Egy másik akadály, amit a természet gördített elénk: a nőknek általában magasabb a testzsírszázalékuk, mint a teremtés koronáinak, és a testünk arra is hajlamos, hogy elraktározza a zsírt. Mindennek tetejébe a menopauzát megelőző évben a nők kb. 200 gramm kalóriaégető izomtömeget veszítenek el, és némely esetben a klimax alatt fél kiló izom tűnik el.

Ennyi nehezítő körülmény mellett miért is fáradoznál azon, hogy újra beleférj a szűk farmerodba? Pedig igen is tehetsz ezen problémák leküzdéséért, de kemény munkára és izzadtságcseppekre is szükség lesz. Legalább heti két alkalommal illesz be erősítő edzést a mozgásprogramodba, így ledolgozhatod a felesleges zsírt, ugyanakkor fejlesztheted az izmaid jellegét, ami feltüzeli a szunnyadó anyagcseréd is.

Ha este vagy éjjel eszem, hízni fogok

Az éjszakai, késő esti nassolás visszaszorítása népszerű fogyókúrás stratégia, mert olyan logikusnak tűnik – egyél kevesebbet, amikor kevésbé vagy aktív. Azonban főként az befolyásolja a súlygyarapodást, hogy mennyit eszel, nem az, hogy mikor. Sokan unalomból vagy más negatív érzelem hatására csipegetnek éjszaka, nem azért, mert éhesek, emiatt több kalóriát fogyasztanak, mint amennyire szükségük van, melyek aztán zsírként raktározódnak el. Másrészt azok, akik este belakmároznak, reggel étvágytalanul ébrednek, így kihagyják a reggelit, ami segítene kontrollálni a kalóriabevitelt.

Hogy mindezt kiküszöbölhesd, időzítsd a (visszafogott) vacsorát egy kicsit későbbre, de legalább két óra legyen a lefekvés és a nap utolsó étkezése között. Ha megfékezed a tévé előtti nassolásokat, jó pár kalóriát megspórolsz.

noferfi.jpg ()

Ha literszámra iszom a vizet, hamarabb szabadulok meg a kilóktól

Nem kell egyfolytában utántöltened a másfél literes ásványvizes palackodat! Lehet, hogy a vízfogyasztás ad egy plusz löketet a fogyókúrás erőfeszítéseknek, de nem fogsz automatikusan fogyni, ha más, rossz beidegződésen nem változtatsz. Fontos azonban, hogy valóban csak vizet igyál a cukros üdítők helyet, így sok üres kalóriától kímélheted meg a szervezeted. A megfelelő (egészséges) folyadékbevitel tényleg jelentős szerepet játszik a fogyásban, de ha nem reformálod meg az étrended, vagy nem mozogsz legalább egy picit többet, mint korábban, akkor ez önmagában nem visz előrébb.

A hízás és a hastájéki felesleg elkerülhetetlen 40 éves kor után

Nem valószínű, hogy úgy ébredsz fel a 40. születésnapodon, hogy plusz tíz kiló van rajtad. Való igaz, a kor előrehaladtával valamivel nehezebb leadni a felesleget, de már most átültethetsz a gyakorlatba néhány egészséges szokást, hogy megőrizd a súlyodat – vagy akár megszabadulj a súlytöbblettől – az évek múlása alatt. A klimaxhoz vezető évek – ami premenopauza néven is ismert – a súlygyarapodás fő időszaka, a két „bűnös” pedig a hormonális változás és a lassuló anyagcsere.

A klimax ténye azonban nem kell, hogy egyet jelentsen a kövérséggel. Kutatások azt mutatják, hogy minél többet edzel, annál vékonyabb leszel, még ebben az átmeneti időszakban is. Ügyelj az étrendedre is, és még fantasztikusabb eredményre számíthatsz! Mit tehetsz még? Összességében véve legalább négy órát mozogj minden héten, emelgess súlyzókat, és messzire kerüld a finomított szénhidrátokat, így ha majd „eljön az idő”, akkor sem kell ádáz csatát vívnod a kilókkal.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X