Főoldal > DIÉTA > 5 egyszerű tipp, hogy kevesebbet egyél

5 egyszerű tipp, hogy kevesebbet egyél

alkoholdesszertdiétafogyáspohártányértáplálkozás
0

Írta:

Egészséges ételeket eszel, mégis többet mutat a mérleg a kelleténél? Az egyik lehetséges ok, hogy szinte észre sem veszed, mikor viszed be a felesleges kalóriákat. Ezek az igazi „észrevétlen” kalóriák ott leselkednek rád, amikor a szupermarketben megkóstolod az újonnan bevezetett kekszet vagy a kedvenc sorozatod közben elmajszolsz még egy sajtos szendvicset.

A következőkben olyan stratégiákat mutatunk, amelyekkel könnyen beazonosíthatod azokat a szituációkat, amikor indokolatlanul sokat fogyasztasz, és rávilágítunk arra is, hogy kerekedhetsz felül sikeresen ezeken a helyzeteken.

A főétkezéseket mindenképp a konyhában fogyaszd el!

A főételek mellett a magas zsírtartalmú ételeket is a konyhában edd meg! Ha asztalnál ülve költitek el a például a vacsorát (nem a tévé előtt), akkor nyugodtan tudtok úgy beszélgetni közben, hogy az ételre is figyeltek, nem habzsoljátok tele magatokat. Az asztalon helyezz el zöldségeket, salátát, vagy gyümölcsöket – és köret vagy desszert gyanánt ezt csipegessétek el.

bor2.jpg ()

Használj kisebb tányérokat és magas, vékony poharakat!

Állj ellen az aktuális trendeknek, és az óriás tányérokat cseréld kisebbre! Egy normál adag étel igen bőségesnek tűnik egy némileg kisebb tányéron. A poharakat illetően pedig számtalan tanulmány alátámasztotta, hogy mindenki, a gyerekektől kezdve egészen a hosszú ideje csaposként dolgozókig kevesebb italt töltenek ki, ha magas, vékony pohár van a kezükben, ellentétben a szélesebb, zömökebb poharakkal.

A desszert mellé időzítsd a bort!

Az alkohol az evéssel kapcsolatos gátlásainkon is lazíthat, ezért ha elkortyolnál egy pohár bort vagy sört az ennivaló mellé, akkor azt az étkezés végére időzítsd. A kalóriákat úgy is kiegyensúlyozhatod, hogy desszertnek gyümölcsöt választasz – mit szólnál például egy tálka bogyós gyümölcshöz egy pohár Merlot társaságában, vagy egy fenséges Chardonnay- hoz néhány darab érett szilvával vagy barackkal, vagy egy kis habzóborhoz eperrel?

Oszd el az ételt!

Kerüld el a túlevést, méghozzá úgy, hogy oszd fel a tányéron lévő ételt úgy, hogy mi az, amit biztosan meg fogsz enni, és mi az, amit el fogsz tenni későbbre – tehát például csak akkora szelet húst szelj le, amit tuti, hogy elfogyasztasz, és azt még apróbb falatkákra vágd fel. Ugyanezt figyelembe véve mérd ki a megfelelő mennyiséget az óriásira púpozott rizsből, és a maradékot tedd el másnapra.

Főzés közben legyen kéznél egy-két darab bébirépa!

Főzés közben nyugodtan kóstold meg a készülő finomságokat, de aztán ropogtass el egy-két bébirépát, így úrrá leszel a további „csipegetési kényszeren”. Vagy igyál meg egy pohár hideg vizet, ezzel is elháríthatod a felesleges falatozásokat.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X