Főoldal > DIÉTA > 4 rejtett ok – ezektől hízol!

4 rejtett ok – ezektől hízol!

depresszióétkezésfogyáshízásstresszsúlygyarapodástestsúly
0

Írta:

A súlygyarapodás általában a mindennapi rossz szokásaink eredménye – felróhatjuk a sok sült krumpli csipegetésnek, annak a plusz egy édes koktélnak, vagy annak, hogy már megint nem tudtuk rávenni magunkat az edzésre.

Azonban a hízás nem mindig a bevitt és felhasznált kalóriák arányán múlik. Amikor a kilók a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem tűnnek el, akármennyire is egészségesnek érzed magad, megéri megvizsgálni, nem egy zavaró körülmény okozza-e a felesleget.

A Wellness Cafe összegyűjtötte azokat a körülményeket, magyarázatokat, amelyek miatt nem tudsz megválni a feles kilóktól. Ha úgy gondolod, a következő tünetek, leírások közül rád bármelyik érvényes, egyeztess időpontot az orvosoddal, hogy mihamarabb kivizsgáljanak.

1. Endokrin rendellenességek

Miért vezet súlygyarapodáshoz: Az egyik leggyakoribb egészségügyi ok a pajzsmirigy alulműködése (azaz a hipotireózis), amely felfordulást okozhat az anyagcserében. Sokan küzdenek ezzel a problémával, de nem mindenkit diagnosztizálnak, illetve kezelnek helyesen. Szerencsére a betegség egyszerű vérvétel útján is tetten érhető, és gyógyszerekkel sikeresen orvosolható. A policisztás ovárium szindróma (többcisztás petefészek szindróma – PCOS) is eredményezhet súlytöbbletet. Az Új-Mexikói Egyetem professzora szerint e betegség során a felesleges glükóz a véráramlatban sodródik, és a páciens emiatt szed fel jó néhány kilót.

A hipotireózis gyéb tünetei: örökös fáradtság, gyengeség, rendkívül száraz bőr, száraz haj, hajhullás, hideg intolerancia, depresszió, lecsökkent libidó.

A PCOS egyéb tünetei: menstruációs zavarok, inzulinrezisztencia, erősen zsíros bőr, korpásodás, magas koleszterin.

2. Depresszió

Miért vezet súlygyarapodáshoz: Egy Los Angeles-i pszichiáter szerint a szerotonin nevű agyi vegyület szabályozza a hangulatunkat és az étvágyunkat is. Elégtelen szintje változásokat idéz elő az étvágyban, ami akár túlevésbe is torkollhat. Ezenfelül a depressziót és a mozgásra való hajlandóság motivációjának hiányát is magával hozza, így vezetve a betegség tüneteinek súlyosbodásához, ami még inkább fokozza az eltökéltség hiányát. A páciens bekerül egy ördögi körbe, amelyből nagyon nehéz kikecmeregni.

Egyéb tünetek: reménytelenség érzés, különböző tevékenységek iránti érdeklődés teljes elvesztése, ingerlékenység és nyugtalanság, megmagyarázhatatlan fájdalmak.

shutterstock_59983414.jpg ()

3. Alváshiány

Miért vezet súlygyarapodáshoz: A nem elegendő mennyiségű alvás megbonthatja a hormonrendszer normális működését, ezáltal fokozhatja az étvágyat. Így nem csoda, ha néhány perc leforgása alatt elmajszolsz egy egész tábla csokit. Ha valaki huzamosabb ideig alváshiánynak van kitéve, szervezetében inzulinrezisztencia alakul ki, amely nagyfokú cukor utáni vágyakozásban nyilvánul meg. Ilyenkor az étvágyat kontrolláló két fő hormon, a grelin és a leptin szintje is megváltozik (még rövidebb távú alváshiánykor is), ami természetesen jó pár felszedett kilóban tükröződik.

Egyéb tünetek: álmatlanság, kimerültség, összpontosítás hiánya.

4. Stressz

Miért vezet súlygyarapodáshoz: Egyes tanulmányok a stressznek tulajdonítják a kortizol megnövekedett szintjét – ez a hormon a szervezet stresszre adott válaszaként bocsátódik ki. A nőknél sajnos mindez a hasi tájékon lévő zsírpárnákban is megmutatkozik. A mellékvese az a szerv, amely szerepet vállal a stressz kezelésében, a mértéktelen idegeskedés azonban azonnali emelkedett kortizolszintet indukál, amelyet viszont jelentős mérséklődés követ. A hirtelen növekedés és csökkenés is állhat a hízás hátterében. A probléma könnyebb kezelésért változtasd meg a hozzáállásod: amikor azon kapod magad, hogy aggodalmaskodsz, nyugtalan vagy, tedd fel a kérdést: „Van bármi olyan körülmény, ami miatt komolyan veszélyben kell éreznem magam?” Mivel a válasz az esetek többségében nem, a szervezet ezt az üzenetet közvetíti a mellékvesének, amely ezáltal kedvezően befolyásolja a stressz szintjét.

Egyéb tünetek: bosszúság és zavartság, gyakori lehangoltság, kedvetlenség, folytonos megfelelési kényszer.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X