Főoldal > DIÉTA > Így hozd lendületbe az anyagcserédet!

Így hozd lendületbe az anyagcserédet!

anyagcserediétafogyáshormonmetabolizmustáplálkozás
0

Írta:

Szeretnéd tudni, hogyan működik az anyagcsere, és hogyan lehet felpörgetni?

A „jó” anyagcsere titka

Minden életjelenség kémiai folyamatok összessége, anyagcserének nevezzük azokat a kémiai reakciókat és biokémiai folyamatokat, amelyek során a szervezetünkbe bekerülő, vagy ott raktározódó anyagok lebomlanak, energiát termelnek. „Az anyagcsere egyensúlya az építő (anabolizmus, szintézis), és a lebontó folyamatok (katabolizmus) egymáshoz való kapcsolatán alapul. Biológiai energiafelhasználás történik pl. az enzimek-, a hormonok képzése, a sejtek lebontása és új sejtek képzése, az állandó testhőmérséklet, illetve a szervezetben zajló folyamatok egyensúlyának fenntartása során – tájékoztat Silye Gabriella, életmód szaktanácsadó.”   Vagyis az anyagcsere az életfolyamatok (gondolkodás, mozgás, légzés, keringés, emésztés, kiválasztás stb.) fenntartásához és zavartalan működéséhez, azaz az életfunkciók biztosításához nélkülözhetetlen energia előállításáért felelős folyamat. A megfelelő anyagcsere azt jelenti tehát, hogy minden optimálisan működik a szervezetünkben.

A genetikai hajlam szerepe

Genetikai örökségünk külsőleg és belsőleg egyaránt számos dolgot befolyásol. Az egyéni genetikai eltérések meghatározzák az étrendre adott különböző reakcióinkat, így pl. egyesek kolbászt is ehetnek szalonnával, mégsem lesz magas a koleszterinszintjük, míg másoknak egy szigorúan tartott diéta mellett is megemelkedik a vérzsírszintje. Ez arra is utal, hogy különbözőek vagyunk, ezért eltérően hatnak ránk bizonyos élelmiszerek, és más táplálkozási típussal rendelkezünk. „Ha odafigyelünk az életmódunkra és a megfelelő ételeket fogyasztjuk, mindez csupán hajlam marad, így elkerülhetjük a táplálkozásfüggő betegségek kialakulását, még akkor is, ha genetikailag hajlamosak vagyunk erre – fűzi hozzá a szakértő.”

A koplalás káros az anyagcserére 

Egy diéta során általában kúraszerűen táplálkozunk bizonyos ideig, majd visszatérünk az eredeti életmódunkhoz, ám a szigorú és drasztikus fogyókúrák sok esetben anyagcsere-problémákat eredményezhetnek. Szervezetünknek van egy alapanyagcseréje, egy olyan kalóriamennyiség, ami a szerveink, a keringésünk működéséhez szükséges. Általában az összes diéta az alapanyagcsere kalória értéke alatt van, ez pedig egyenes út az elhízáshoz, mivel a szervezet vészreakcióként érzékeli és raktározni kezd. A mai divatos fogyókúrás programok azonban árthatnak az energiaégetésnek, és könnyedén felboríthatják az anyagcserét.

metabol2.jpg ()

A túlsúly veszélyei 

Az elhízás az anyagcsere-folyamatok központi idegrendszeri, endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavara, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Az elhízás, mint betegség káros egészségi következményei lehetnek a magas vérnyomás, a magas vérzsírszintek, az inzulinrezisztencia, majd cukorbetegség, koszorúér-betegségek, agyvérzés. Az elhízott nőknél felléphetnek menstruációs problémák, infertilitás és nehezebb megtermékenyülés.

Az anyagcsere-aktivitás a hormonoktól is függ

A hormonok olyan összetett biokémiai anyagok, amelyek bizonyos tevékenységre ösztönzik a szerveinket. Feladatuk a szervezet belső egyensúlyának, a homeosztázisának fenntartása és az anyagcsere-folyamatok hormonális szabályozása. „Henry Bieler az 1950-es években arra a megállapításra jutott, hogy bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után más-más hormontermelő mirigyben fokozott vérbőség keletkezett, és emellett az emberek energiaszintje egy időre megemelkedett. Az egyes élelmiszerek és az általuk ingerelt mirigyek összefüggései alapján négy mirigyet találtak: agyalapi mirigy, mellékvese, petefészek és pajzsmirigy. Megfigyelték, hogy a különböző mirigytípusú emberek a kellemes érzés miatt gyakran fordulnak az ő hormontermelő mirigyüket ingerlő ételek felé. Azonban hosszú évek, évtizedek alatt a mirigy kimerül, felborul az anyagcsere, ami elhízáshoz vezethet. Ezáltal tehát meghatározható az emberek hormontípusa, amiből kiderül, hogy az illető mitől hízik leginkább – vélekedik a szakértő.”

Mozgás nélkül nincs „jó” anyagcsere

A sport minden életszakaszban nagyon fontos. Gyermekkorban a fejlődés, a növekedés, a csontok állományának kialakulása ugyanis nagymértékben függ attól, hogy a gyermek végez-e rendszeresen testmozgást. Általában felnőttkorra lecsökken a mozgásigény, ám az egészséges életmódhoz, és a testsúly kívánatos határértéken belül tartásához elengedhetetlen a rendszeres mozgás. A sport segítségével fenntartható az aktuális állapot, megállítható az izomtömeg csökkenése, és élénkíthető az alapanyagcsere. A mozgás jótékony hatással bír a keringésre, és növeli az ún. „jó”, azaz a HDL-koleszterin szintjét. A rendszeres sportolás hiánya általános fizikai állapotromláshoz vezet, ami elősegíti a különféle betegségek kialakulását. Helyes táplálkozással, mozgással és pihenéssel azonban sokkal kiegyensúlyozottabbak és egészségesebbek lehetünk.

Érdemes probiotikumokat fogyasztanunk

A probiotikumok olyan humán bélbaktériumok, amelyek rendkívül jótékony hatást gyakorolnak a szervezet egészségi állapotára. A bél immunrendszere immunrendszerünk legnagyobb részét képviseli, tehát a bélflóra épségével az egészség jelentős mértékben befolyásolható. A bélflóra egészségét magában foglaló étrend pro-, prebiotikumokban és rostban gazdag táplálékokat tartalmaz, amelyek optimális környezetet teremtenek a hasznos baktériumoknak, növelve a számukat, illetve elősegítik a patogén törzsek visszaszorítását. „Hazai felmérés adatai szerint az emberek 64%-a küzd emésztőrendszeri problémákkal, és ez a tény még inkább a pre-  és probiotikumok, valamint az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát hangsúlyozza – összegzi a szakértő.” 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X