Főoldal > DIÉTA > Melegedj fel finom és egészséges ételekkel!

Melegedj fel finom és egészséges ételekkel!

diétaétkezésfőzéshidegmelegtáplálkozás
0

Írta:

Ételek és italok, amik felmelegítik a testet és a lelket úgy, hogy közben ne a kalóriákra kelljen gondolnod!

 

1.  Forró étcsokoládé

A forró csokoládé az egyik legjobb legtutibb téli „csodaszer”. Az íze, az illata, a hangulata… De, milyen a bűntudatmentes változata? Hagyományos tejben vagy mandulatejben érdemes elkeverni két kockányi olvasztott étcsokoládét, aminek legalább 80%-os a kakaóbab tartalma. A fekete csokoládé jót tesz az egészségnek: az ebben található flavonoid nevű antioxidánsok csökkentik a rák és a szív- és érrendszeri betegségek esélyét.

2. Fűszeres sütőtökkrémleves

Egy jó adagnyi sütőtöklevesben rengeteg A-vitamin van, ami a szemünknek kifejezetten jót tesz. A sütőtök a benne található béta-karotinnak köszönhetően igen jó antioxidáns és rákmegelőző hatású élelmiszernek tekinthető. Az ebből készült leves fahéjjal fűszerezve nem csak finom, de egészséges is. Alacsony kalóriatartalma miatt bármelyik diétába beleilleszthető.

meleg2.jpg ()

3. Chili con carne

A chilipaprikák erejét a kapszaicin nevű vegyület adja, amely nem csupán az anyagcserét serkenti, hanem a zsírlerakódást is megakadályozza. A chili con carnéban található bab proteintartalma segít az izomszövet kialakulásában, a paradicsomszósz likopinban gazdag, a hagyma pedig tele van antoxidánsokkal. Bár hivatalosan vörös hús is kerül az ételbe, ha kihagyod, vagy csirkemellel helyettesíted, sokkal jobban jársz.

4. Édesburgonya-püré

A tökhöz hasonlóan az édesburgonya A-vitamin tartalma is igen magas: egy közepes méretű főtt édesburgonyában a napi szükséglet csaknem négy és félszerese található. Emellett C-vitamint, kalciumot és némi vasat is tartalmaz. Ha az édesburgonyát magában akarod fogyasztani, ne tegyél rá zsiradékot, inkább egy kis rozmaringot, amelynek B-vitamin tartalma is magas, valamint megnöveli ellenállóképességed a karcinogén anyagokkal szemben. Tejjel, és fokhagymával pürésítheted és a hatása garantáltan tökéletes!

5. Gyömbértea

A gyömbérnek extra hőtermelő hatása van, ami hidegben igen jól jöhet – serkenti az anyagcserét és javítja a vér áramlását. Reggeli fogyasztása napközben kisebb éhségérzethez, nagyobb teltségérzethez vezethet, emellett még a torokfájást is kiválóan enyhíti. Körülbelül egy teáskanálnyi gyömbérdarabot helyezz fokhagymanyomóba, és passzírozd át rajta – mivel nagyon koncentrált fűszerről van szó, kis mennyiség is elegendő lesz belőle. Az így kapott pépes gyömbért tedd egy csészébe, és egyszerűen forrázd le vízzel, már lehet is kortyolni, persze egy kis citrom sem árt neki.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X