Főoldal > DIÉTA > Természetes szupergyógyszer a zeller

Természetes szupergyógyszer a zeller

egészségnövényvitaminzellerzöldség
0

Írta:

Télen, nyáron kapható és már az ókoriak is ismerték zeller gyógyhatásait.

A hazánkban elterjedt gumózeller sokak kedvence. Többen nyersen is megeszik, de főzve, feldolgozva, salátaként és szószként is rengeteg ételt tesz még finomabbá és különlegesebbé. Egészségünk megőrzésében is nagy szerepe van, vegyük hát sorra, mi mindenben nyújt segítséget szervezetünk számára.

Méregtelenít

A zeller segít az anyagcsere fokozásában és a vízhajtásban is, elmondható róla, hogy méregtelenítő hatású. Ha gyakran okoz gondot a székrekedés, sokszor tapasztalsz kellemetlen feszülést hastájékon, érdemes sokat enned ebből a növényből, és meglátod a kellemetlen panaszok egy idő után enyhülni fognak.

Élénkít

Mostanában fáradékonyabb vagy, esetleg most kecmeregtél ki egy betegségből, emiatt gyengének és erőtlennek érzed magad? Ugye te sem szeretnél energiaitalokból és több liternyi kávéból erőt meríteni? Kezdj inkább zellerkúrába, és egyből más színben látod majd a világot. Mindegy, hogy leves vagy saláta formájában eszed, a lényeg, hogy fogyaszd rendszeresen.

Csökkenti a magas vérnyomást

Fiatal korod ellenére magas a vérnyomásod? Elkövetsz mindent, hogy szinten tartsd, és elsősorban a természetes módszereket szeretnéd alkalmazni? Ha elfogadsz egy jó tanácsot, építsd be a zellert étrendedbe, és ellenőrizd rendszeresen értékeidet. Hidd el, tényleg segít! Persze az orvosi ellenőrzéseket és utasítások betartását ne hagyd figyelmen kívül.

, Image: 192988876, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Rákmegelőző

Rettegsz a daganatoktól, és ráadásul a családodban gyakran előfordultak rákos megbetegedések? Azon kívül, hogy rendszeresen eljársz szűrővizsgálatra, egészséges életmódot folytatsz, nagyon fontos a megfelelő minőségű tápanyagok elfogyasztása is. A jó hír az, hogy a zeller ebben is segít: még a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Nőknek és férfiaknak is ajánlott

Külön érdekesség, hogy a növény mindkét nem gyakori problémájára is gyógyírt jelent. Ha menstruációd fájdalmas görcsökkel jár, érdemes rászoknod a zeller fogyasztására. Azok a nők ugyanis, akik rendszeresen fogyasztják, jóval kevesebb hasi fájdalomról számoltak be a nehéz napokon. Sőt, a férfiaknak is igen ajánlott a fogyasztása: potencianövelő hatásuk is ismert.

Stresszoldó

A zeller gumójának gyógyhatásait már az ókorban ismerték. A görögök, rómaiak és egyiptomiak korán felfedezték, hogy a kedvetlen, boldogtalan emberekre milyen pozitívan hat ez a csodás zöldség. Ma már azt is tudjuk, hogy a depressziós betegeknek is nagy segítséget jelenthet, ha rendszeresen fogyasztanak zellert.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X