Főoldal > DIÉTA > 4 jó tanács az őszi és téli fittségért

4 jó tanács az őszi és téli fittségért

egészségflavonoidfolyadékgyógyulásimmunrendszervitamin
0

Írta:

Az ősz kezdetével érdemes fokozott figyelmet fordítanod az egészségedre, és a fittségedre, hiszen a hidegebb, sötétebb hónapokban könnyebben veszítünk az energiánkból! Lássuk, mit tehetsz azért, hogy ilyenkor is a toppon maradj!

1. Fogyassz flavonoidokat

A flavonoidokat sokan antioxidáns néven ismerik, de vajon milyen pozitív hatásokkal bírnak ezek a növényi hatóanyagok? Bár tápértékük nincs, valójában nagyon fontos egészségvédő szerep jutott nekik. Emiatt különösen fontos, hogy a hideg hónapokban fokozott figyelmet fordíts a fogyasztásukra, hiszen segítségükkel elkerülheted a tipikus őszi-téli betegségeket, illetve gyorsíthatod azok lefolyását.

De miben találhatóak meg a flavonoidok? Tulajdonképpen minden olyan élelmiszerben fellelhetőek, amik növényi alapanyagúak, de természetesen a feldolgozási folyamatok miatt nem egyenlő mértékben oszlanak el. Az őszi szezonra vonatkoztatva kiemelt jelentőséggel bírnak a bogyós gyümölcsök (feketeáfonya, feketeribizli,bodza)
Sajnos, a piacokon ilyenkor már kevés friss gyümölcsöt találsz, ezért  érdemes levek formájában fogyasztani a flavonoidokat!

A legnépszerűbb flavonoidlevek: feketeáfonya nektár, feketribizlilé és a bodza nektár
A Dr. Steinberger feketeáfonya nektár alapanyaga ökológiailag ellenőrzött erdőben vadon termő gyümölcs. Különlegesen finom ízét a nektár kortyonkénti lassú fogyasztásával élvezheted, aminek fogyasztása egy kis nyarat csempészik a sötét, hűvösebb hónapokba is. A feketeribizli nektár kitűnő C-vitamin forrás! A feketeribizli íze zamatos, frissítő és a C-vitaminon kívül még számos más vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kedvező gyümölcssav tartalma megvédi a C-vitamint az oxidációtól. A Bio-Bodza Nektár a feketebodza gyümölcsének levéből bevált házirecept szerint készül. A melegen  fogyasztott bodzalé jótékony hatása régóta ismert. Naponta több pohár melegített Bio-Bodza Nektár fogyasztását ajánljuk a hideg, esős napokon. Csak melegíteni ajánlott, nem forralni, mert forralásnál értékes anyagok mennek veszendőbe.

2. Ügyelj a folyadékfogyasztásra

A hideg hónapokban sokan drasztikusan visszavesznek a folyadékfogyasztásból, pedig a szervezet ilyenkor is igényli a pótlást. Ugyan kevesebbet izzadunk, a fűtés, hőmérséklet-ingadozás miatt jóval könnyebben kiszáradnak a nyálkahártyáink és a bőrünk. Nem csupán kívülről, krémek, vagy akár műkönnyek segítségével kell pótolnod a folyadékot, hanem belülről is célszerű gondolnod erre a fontos egészségvédő, létfenntartó feladatra.

50401098 - fruits and vegetables falling into the water with splashes and bubbles. a set of photos. concept of clean food. promotion of healthy eating.

3. Ne hanyagold a friss élelmiszereket

Ilyentájt nem csupán a fertőző betegségek és a szeszélyes időjárás miatt vagyunk hajlamosabbak a megbetegedésre, hanem azért is, mert sokkal kevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk. Pedig éppen most lenne a legnagyobb szükségünk rá! Érdemes ilyenkor is szezonális zöldségeket fogyasztani, vagy zöldségleveket, savanyú káposztalevet és sárgarépalevet!

4. Mozogj a friss levegőn

Végül, de nem utolsó sorban nem szabad elfelejteni, hogy az immunrendszerünk és az egészségünk is hálás lesz a rendszeres testmozgásért. Választhatsz teremsportokat az igazán hűvös napokra, de a testnek és a léleknek is kifejezetten jót tesz, ha nem zárkózol be hónapokra a négy fal közé. A friss, oxigéndús levegő akkor is feltölti a raktáraidat, ha csak 15-30 percet tartózkodsz a szabadban. Rétegesen öltözködve a hideg hónapokban is alkalmasak a városok, parkok arra, hogy tartalmasan töltsd az időt odakinn. Az aktívabbak kocoghatnak, sétáltatnak kutyát, a passzívabbak pedig elfogyaszthatnak egy forró teát valamelyik nyitott teraszon.

Forrás: Lifestyle Communications

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X