Főoldal > DIÉTA > 7 téli zöldség, amit ne hagyj ki az étrendedből

7 téli zöldség, amit ne hagyj ki az étrendedből

ásványi anyagdiétaéletmódváltásfogyásgyümölcsidényzöldségrosttélvitaminzöldség
0

Írta:

Egészségesen táplálkoznál, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá télen? Szerezz be ezekből a szupertápláló zöldségekből és kezdődhet az életmódváltás!

Sárgarépa

Egytől egyig minden piac és szupermarket polcán megtalálható, ráadásul a szemünk és a gyomrunk védelmezője is: tele van A-vitaminnal, csökkenti a felfúvódást, valamint szélhajtóként és székrekedés esetén is hatásosan alkalmazható a sárgarépa. Nyersen fogyasztva értékes tápanyag kiegészítő, de párolva, főzve, sütve és levesek mellé is kitűnő választás!

Burgonya

Könnyen és sokáig eltárolható, ezért érdemes belőle egy jó nagy halommal beszerezni, ha jó áron találunk rá! A krumpli tele van rosttal, káliummal és még tízféle más ásványi anyaggal, ráadásul sokkal több vitamin hasznosítható belőle, mint a gabonafélékből!

Wellness-tipp: A burgonyát ne fölkockázva, hanem egészben főzd meg! Így 75%-kal több ásványi anyag arad benne, mintha apróra vagdosnád.

 

Petrezselyem

Remek ételízesítő, de salátaként és köretként is igencsak ízletes étel, amit akár mi magunk is termeszhetünk otthon, a konyhakertünkben. A téli hónapokban különösen előnyös a petrezselyem fogyasztása, mert gyulladáscsökkentő, valamint karotint, ásványi sókat, C- és E-vitamint is tartalmaz.

Édeskömény

A hagymához hasonlóan ritkán fogyasztják önmagában, saláták és levesek ízesítéséhez viszont annál gyakrabban! A pikáns ízű köménynek magas az ásványi só és a karotin-tartalma, valamint az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadásgátló szer a „nagy öregek” szerint. A hasfájós babáknak is szokták teaként adni, mert hatékonyan enyhíti a bélgörcsöket.

37449218 - homemade healthy salad in glass jar

Télitök

Az eredetileg Mexikóból származó zöldség-gyümölcs tele van foszforral, kalciummal, káliummal, nátriummal, cinkkel, mangánnal és rézzel is – tehát tele van vitaminokkal! Mindemellett nagyon diétás is, hiszen kevés kalóriát tartalmaz: szuper választás spagettihez, tökfőzelékhez vagy tökkrém leveshez!

Wellness-tipp: Ne siessünk az elkészítésével! Akár fél órával több ideig is főzni kell, mint a „nyári tököt”, mert a héja nagyon kemény és csak lassan puhul meg.

Babfélék

Az indiai konyha egyik alapélelmiszere, egy vegetáriánus étrendjéből sem hiányozhat, hiszen sok értékes tápanyagot tartalmaz: magas a folsav, a rost, a B-vitamin, a króm és a cinktartalma is!

Wellness-tipp: Fogyasztás előtt áztassuk be egy éjszakára a babot, majd főzzük legalább 40 percen keresztül! Így elkerüljön a puffadást okozó hatását és az emésztetlen szénhidrátok mennyiségét is, hiszen a főtlen babok akár ételmérgezést is okozhatnak!

Alma

A télen termő fajta ez egyik legértékesebb gyümölcs, hiszen tele van C-vitaminnal, folsavval, magnéziummal, káliummal és pektinnel, ami rendbe teszi a bélflórát és a gyomorbajokat is! Alaposan mosd meg a héját, ne hámozd le – különben rengeteg értékes tápanyagtól fosztod meg magad! Diétázóknak különösen ajánlott, hiszen egy közepes méretű darab maximum 80 kalóriát tartalmaz.

Wellness-tipp: Próbálj meg minél több almát belecsempészni a mindennapjaidba! Készíts almachipset, almalevest, préselt almalevet vagy akár egy almás rétest – imádni fogod, mert nagyon tápláló!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X