Főoldal > DIÉTA > Szupergyümölcs a fogyásért és az egészségért

Szupergyümölcs a fogyásért és az egészségért

diétaétkezésfogyásgasztrogránátalmagyümölcstáplálkozásvitamin
0

Írta:

Egy gyümölcs, amiről várost neveztek el, kérgéből festék és illatszert készítenek, emellett a termékenység és a bőség ősi jelképe, valamint kiváló antioxidáns.

 Ez a gránátalma, egy mélybordó színű gyümölcs, ami rengeteg jótékony magot rejt magában.

Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy tiszteletben tartották az alma nagyságú, kemény héjú gyümölcsöt, aminek a belsejében fehér, puha hártyában közel 600 db sötétpiros beágyazódott mag található. Spanyolország déli részén található Granada város is a gránátalmáról kapta a nevét, de nem ez a legfőbb érdekessége a növénynek.

Létfontosságú vitaminok vannak benne

 A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak: 100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Polifenolokat, flavonoidokat és gyümölcscukrot tartalmaz, és tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez, a normális kollagén és elasztin termelődéshez. De a K-vitamin is fontos összetevője a gyümölcsnek.

Segít a rák megelőzésében

Nem is hinnéd, de ezek az apró magok rendkívül gazdagok fitokemikáliákban, amik jótékony hatással vannak az egész szervezetedre. Legfontosabb, hogy erős rákmegelőző hatásaik vannak. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezen felül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését.

granatalma2.jpg ()

Fogyhatsz is tőle

A magok alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A gránátalma 100 grammjában mindössze 83 kalória van, viszont több mint 4 gramm élelmi rost.

Így edd!

Az ókorban a termékenység egyik mintaképe, Aphrodité szent gyümölcse volt. Mindenképpen érdemes tehát megkóstolni, de a magok kiszedése a gyümölcsből nem egyszerű feladat. Fontos, hogy a gránátalmát ne vágd félbe! Legjobb, ha a gyümölcs csúcsánál, a csészelevelek maradványából kialakult „koronánál” bontod meg. A csúcs alatt egy-két centiméterrel vágd be körben a gyümölcs héját, majd emeld le az így kialakuló „kalapot” egy tál felett. Alatta elő fognak bukkanni a vörös magok. Ha gerezdekre vágod, bontsd le a világos hártyát, ahol szükséges, mert ez nem ehető. A gránátalmából kiváló lé vagy szörp is készíthető, ami nem csak egészséges, de finom is.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Hogyan pucold meg a gránátalmát?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X