Főoldal > DIÉTA > 3 dolog, ami durván kövérít

3 dolog, ami durván kövérít

diétaelhízásétkezéshízáskövérségmunkastressztáplálkozás
0

Írta:

Biztosan te is hallottad már, hogy a mai, modern világot arra találták ki, hogy kövérek legyünk. De ne hagyd, hogy a kényelmes szokások legyőzzenek, készülj fel a harcra a világ ellen. Meg is mutatjuk, melyek azok a dolgok, amik miatt könnyedén kúsznak fel rád a kilók.

1. Sokat utazol a munkád miatt

Egy kutatás szerint azok az emberek, akik legalább 40 órát dolgoznak egy héten ülve, 8%-kal nagyobb eséllyel válnak elhízottá. De azok, akik nagyon sokat utaznak a munkájuk miatt (legalább 20 éjszakát vannak távol az otthonuktól havonta), 92%-kal nagyobb eséllyel híznak el, mint azok, akik csupán 1-6 alkalommal utaznak.

Hogyan próbálj fogyni a hektikus életmód mellett?

Úgy, mintha te fizetnél! Még akkor is, ha a cég állja a vacsorádat. Sokkal könnyebben adsz magadnak egy extra italt vagy desszertet, ha a számlát nem te magad fizeted, állítja egy columbiai elhízás-kutató, Andrew Rundle. Ha tudod, hogy a céges vacsora dorbézolásba fulladhat, fókuszálj arra, hogy sokba fog kerülni az a sütemény – legalábbis a ledolgozása biztosan.

Maradj mozgásban! Néha állj fel az asztalodtól, a prezentációdat pedig mindenképpen tartsd állva. A szállodai szobában maradtál egy ismeretlen városban? Semmi gond, remek 30 perces otthoni edzéseket találhatsz, melyeket a szobában is elvégezhetsz.

Meditálj! Az őrült túlórák, leadandó pályázatok miatt stresszesebb lehetsz, ami egyes embereket arra késztet, hogy többet egyenek a kelleténél. A meditáció segíthet, mert megnyugtat és segít rendezni a gondolataidat és érzéseidet. Beleértve az éhségérzetet is.

2. Kirúgtak, ezért hízni kezdesz

Ha hirtelen elveszíted a munkádat, a rád törő szabadidő és stressz miatt könnyedén felszaladhat pár nem kívánatos kiló.

Hogyan próbálj fogyni, amikor kirúgtak?

Válj jobb alvóvá! A munkájuk elvesztése okozta stressz miatt gyakran lép fel álmatlanság a munkanélkülivé vált embereknél. Mivel most megteheted, próbáld meg az életedet rendszerezettebbé tenni, mindig ugyanakkor feküdj le és kelj fel. A szervezet így sokkal könnyebben megtanulja, mikor kell pihennie, te pedig könnyebben alszol majd el és kipihenten ébredsz.

Készíts magadnak ebédet! Az eddigi vásárolt és rendelt ebédek helyett használd ki a lehetőségét annak, hogy délben ebédet tudsz magadnak főzni. Nincs szükség nagy konyhai tudásra, idővel egyre jobb leszel, egészségesebben étkezhetsz és még pénzt is spórolsz.

Építsd ki az egészséges szokásaidat! Ahelyett, hogy a munkanélküliségen keseregsz, fogd fel lehetőségként a sok szabadidőt. Itt az alkalom arra, hogy kipróbálj néhány új sportot és egészségesebb szokásokat alakíts ki, például otthoni edzéssel vagy magasabb folyadékbevitellel.

3.  Szülő lettél, felszedtél pár kilót

A Northwestern Egyetem egyik felmérése szerint amikor valaki először válik szülővé, átlagosan 2,5 kilót szed fel. Ennek egyik oka a stressz, a másik pedig a kialvatlanság, mivel egyik sem segíti a bikini-body kialakítását.

Hogyan próbálj fogyni, amikor éppen most váltál szülővé?

Egyél úgy, mint egy felnőtt! A friss szülők hajlamosak a legegyszerűbb, leggyorsabb ételeket választani egy frissen érkezett poronty mellé. Ez valahol meg is érthető, mégsem az a legjobb választás, ha minden nap pizzát rendeltek és mirelit kaját esztek. Próbáljatok meg előre főzni több napra, így akkor rendes ételt tudtok enni, ha aznap éppen nincs időtök főzni.

Játssz úgy, akár egy gyerek! Amikor leviszed a gyerek a játszótérre, ne egy padon ülve ringasd a babakocsit, hanem sétálj egy nagyot a kicsivel. Ha pedig már nagyobb gyereked van, őt se messziről sasold, hanem szállj be a játékba, fogócskába és mászókázásba. Meg fogsz lepődni, mennyire elfáradsz majd.

Aludj úgy, akár egy csecsemő! A leptin nevű hormon jelentős szerepet vállal az elhízásban. Ennek a zsírsejtekben képződő hormon megemelkedett szintjének „köszönhető” a szénhidrát utáni sóvárgás. A gond csak az, hogy ha nem alszol egyben eleget, a leptin termelése beindul, te pedig folyamatosan éhesnek fogod magad érezni. Amikor a kicsi alszik, aludj te is, ha pedig édesség után sóvárogsz, a fánk és chips helyett válassz egy körtét vagy almát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X