Főoldal > DIÉTA > Fogyj D-vitaminnal!

Fogyj D-vitaminnal!

D-vitamindiétaegészségfitneszfogyásvitaminwellness
0

Írta:

Ezt a vitamint alkalmazhatod a depresszió ellen, sőt, bizonyos rákfajták megelőzésében is hasznos lehet, de a D-vitamin telítettsége meghatározhatja fogyókúránk sikerességének mértékét is.

A Jolly Joker vitamin

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely részint a táplálékkal (D1- és D2-vitamin) jut be a szervezetünkbe, vagy pedig előanyagából keletkezik bőrünkben, a nap UV B sugarainak hatására (D3-vitamin).

Kiválóan együttműködik más tápanyagokkal, segít a fertőzések elleni védelemben, hozzájárul a bőr egészségéhez, valamint az izomerő fenntartásához. Bizonyos tekintetben a D-vitamin működése inkább hasonlít a hormonokéhoz, mint a vitaminokéhoz. Ugyanis a szervezet egy meghatározott részében termelődik, és a vérbe kerülve fejti ki hatását a test más részein, elsősorban a csontokban.

Endokrinológiai kutatások bizonyították be, hogy a szervezet D-vitamin szintje és a fogyás mértéke közt szoros összefüggés van. A kísérlet eredményeképpen bebizonyosodott, hogy minél magasabb D-vitamin szinttel fogott valaki a fogyókúrába, annál nagyobb fogyásra számíthatott. Ha ez nem lenne elég siker, arra is fény derült, hogy a zsírsejtek a test egészéhez viszonyított arányokat tekintve a hasi rétegekről tűntek el legnagyobb mennyiségben.

„Adataink azt engedik feltételezni, hogy a D-vitamin bevitele a kalóriacsökkentésen alapuló diéta során növeli a fogyás mértékét” – jelentette ki a kutatásáról Shalamar Sibley, a csoport vezetője.

dvit2.jpg ()

Ne feledkezz meg róla!

Érdemes tehát szervezetünket D-vitaminnal alaposan feltölteni. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő, változatos étrend, és a nap sugarainak jótékony hatása. Mivel hazánkban az őszi-téli hónapokban elég alacsony a napsütéses órák száma, a lakosság jelentős része szenved D-vitamin-hiányban. De ez ellen lehet tenni, és nem kell csak a mesterséges (pirulák, tabletták) forrásokra hagyatkozni.

Ez a vitamin nagy arányban fellelhető a tejtermékekben, a halakban, – szardínia, lazac, tonhal – a tojásban, a vitaminokkal dúsított gabonapehelyben és gyümölcslevekben, valamint a májban. A javasolt napi adagot fedezi 100 g kemény sajt vagy 100 g olajos tonhal.
A D-vitamin – mivel zsírszövetünkben raktározódik – túlzott bevitele esetén túladagolás léphet is felléphet, de ez csak extrém magas dózisok tartós szedése esetén fordulhat elő, ám érdemes elkerülni. A túladagolás következtében előfordulhat hasmenés, hányás és vesekárosodás is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X