Főoldal > DIÉTA > 5 jel, hogy túl kevés rostot fogyasztasz

5 jel, hogy túl kevés rostot fogyasztasz

rostszékrekedéstáplálkozás
0

Írta:

Biztosan tudod, hogy a székrekedés klasszikus következménye a túl kevés rost fogyasztásnak. A székrekedés azonban nem az egyetlen jele annak, hogy nem viszel be elegendő rostot. A test egészen meglepő módon is jelzi, hogy több rostban gazdag táplálékra lenne szüksége.

A megfelelő mennyiségű rost bevitele fontos szerepet játszik az egészséges emésztési folyamatok végbemenetelében, segít fogyni illetve a súlyodat az optimális értéken tartani. Persze nem csupán azoknak fontos ez, akik hatalmas elánnal vetik bele magukat a fogyókúrába, a rost ugyanis csökkenti a szívbetegségek, cukorbetegség és rák kialakulásának kockázatát.

Lássuk, mi jelezheti még, hogy több rostot kellene bevinned.

1. Furcsa formájú a székleted

Csak azért, mert el tudsz menni wc-re, még igenis lehet, hogy nem fogyasztasz elég rostot. Ha a végterméked kicsi, nagyon kemény, akkor valószínűleg a rosttal van gond. Az egészséges salaktermék hosszúkás és puha.

2. Étkezés után éhes vagy

A rost elég sok helyet foglal el az emésztőrendszerben, éppen ezért sokkal tovább tart jóllakottan. Ha a gyomrod 2 órával az ebéd után már rettenetesen korog, azt is jelezheti, hogy nem vittél be elég rostot, a gyomrod gyorsan kiürült. Az étkezéseidet kezdd salátával, így előre letudod a rostot és a jóllakottságod is tovább fog tartani.

3. Puffadsz

Nem titok, hogy a túl sok szálas, rostban gazdag étel puffaszt. Ha az emésztőrendszered nincs hozzászokva a magas bevitelhez, nagyon könnyen rosszul fogod magad érezni, amikor megpróbálsz rostdús ételeket fogyasztani. Ne ijedj meg, az emésztőrendszered hozzá fog szokni a nagyobb mennyiséghez. Persze a túl kevés rost egy mellékhatása lehet az is, hogy az emésztőrendszerben megakadnak az ételek és ettől puffadsz.

4. Étkezés után elálmosodsz

Azon senki sem lepődik meg, hogy egy kiadós családi ebéd után rá tör a fáradtság, és ha tehetjük, engedünk is a pihenés vágyának. Ez azonban csak alkalmi dolog, ha minden egyes étkezés után azt éled át, hogy hirtelen fáradt és kimerült vagy, lehet, hogy túl kevés rostot viszel be. A rost fontos szerepet játszik a vércukorszint stabilizálásában. Ha a vércukrod hirtelen leesik, fáradt és kimerült leszel egyik pillanatról a másikra.

5. Megbuksz a WC-teszten

Az anyagcseréd gyorsaságát nagyon egyszerűen tesztelheted azzal, ha egyben, rágás nélkül lenyelsz egy pár kukoricaszemet vagy néhány szem olajos magvat (szezámmag, napraforgómag stb.). Nem kell mást tenned, mint figyelned a székleted és azt, mikor jelennek meg benne a magok vagy a kukorica. Amennyiben 18 órán belül megérkeznek a keresett elemek, akkor nincs baj a rosttal, de ha hosszabb időt vesz igénybe a folyamat, akkor jobban oda kell figyelned.

Ha nem jönnek ki 18 órán belül, mit tegyek?

A nőknek 25-30 gramm rostra van szüksége naponta. Ha úgy gondolod, hogy nincs meg ez a mennyiség, próbálj olyan ételeket fogyasztani, melyek rostban gazdagok: teljes kiőrlésű gabona, bab, gyümölcsök, zöldségek. De emlékezz, hogy ha nem vagy hozzászokva, puffadni fogsz az extrém sok rosttól.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X