Főoldal > DIÉTA > 7 étel, amit soha ne vásárolj nagy tételben

7 étel, amit soha ne vásárolj nagy tételben

csomagolásegészségételétkezéstápanyagtáplálkozásvásárlásvitamin
0

Írta:

A „többet kevesebbért” akciók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, azonban nem mindenből éri meg bespájzolni a téli hónapokra. A következő ételeket inkább kis tételekben vásárold – hidd el, nem bánod meg!

Konzerv zöldségek

Akciós a kis csomagolású zöldborsó és csemegekukorica? A legtöbbször nem érdemes belőlük venni, mert olcsóbban jössz ki, ha a nagyobb méretű termékeket választod – még akkor is, ha azoknak nem kedvezőbb az áruk! A másik módszer, amivel a dobozos és konzerves termékek árát jól összehasonlíthatod, ha a feltüntetett ár helyett az apró betűs, kilós árat nézed – így biztosan az olcsóbbat fogod a kosaradba rakni.

Fűszerek

A fűszerekből sem érdemes előre bevásárolni, még akkor sem, ha rendkívül kedvező az áruk: a legtöbb ízesítő csak 6-12 hónapig őrzi meg a frissességét és minőségét – többek között ezért lehet kis csomagolásban megvásárolni őket. A lejárt szavatosság után is felhasználnád? Inkább ne tedd, mert teljesen elvesztik az ízüket, ezért csak annyit vegyél belőle, amit biztosan elhasználsz a következő hetekben, hónapokban.

Teljes kiőrlésű lisztek

Ha a karácsonyi sütést-főzést „nagyüzemben” csinálod, ez a rész nem vonatkozik rád, ha viszont csak héba-hóba sütögetsz, ne tarts otthon több kilónyi teljes kiőrlésű lisztet! A benne lévő csíra és a korpa miatt sokkal hamarabb megromlik, mint a fehér változat; a lejárt szavatosság után pedig nemcsak megbüdösödik, hanem a molylepkék is előszeretettel megpihennek rajta!

Fűszeres öntetek

Mustár, majonéz és ketchup – három népszerű szósz, amikről sokan tévesen azt hiszik, hogy hónapok múltán sem romlanak meg – ez viszont butaság. A legfrissebb kutatások szerint a gyártástól számított egy évig áll el a legtöbb ketchup, a mustár csak  10 hónapig, míg a majonéz (a benne lévő tojás miatt) még ennél is rövidebb ideig fogyasztható. Ha mindig jóízűen akarsz belőlük enni, inkább kisebb csomagolásban, ne a kilós változatban vásárolj be belőlük!

50122488 - olive oil with fresh herbs on wooden background.

Olívaolaj

Még egy olyan összetevő, ami rövidebb ideig áll el, mint gondolnád. A szakértők szerint az olívaolaj maximum hat hónapig képes megtartani a friss ízét, de csak akkor, ha a megfelelő helyen (naptól, hőtől helyiségben) tárolod! Amennyiben ritkán fogyasztasz belőle, a kis adagok mellett voksolj le.

Tojás

Szerencsére kevesen spájzolnak be előre a tojásból, de még mindig akadnak olyan lelkes vásárlók, akik az akciókat meglátva több doboznyi tojást is a kasszához visznek – ezt viszont csak akkor éri meg, ha rendszeresen nagyon nagy mennyiségben fogyasztasz belőle, ami viszont nem egészséges. A jó tojás alapismérve a frissesség – ne add lejjebb, még akkor sem, ha jó áron szerezheted be!

Kávék

Bár a kávé nem romlik meg, a szakértők szerint a felbontás után 3-5 hónappal elveszti az eredeti ízét és aromáját, ezért nem érdemes egyszerre több dobozzal venned belőle. Ne feledd, a kávészemeket okkal tartják vákuumcsomagolásban – ha oxigén éri őket, már közel sem lesznek olyan frissek és finomak, mint a felbontás után!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X