Főoldal > DIÉTA > Ételek, amik nem hiányozhatnak a tányérodról

Ételek, amik nem hiányozhatnak a tányérodról

céklaegészséggyümölcskökénytápanyagvitaminzöldség
0

Írta:

Szerencsére novemberben sem kell a déligyümölcsök mellett a befőttekre és dzsemekre fanyalodnunk, ha egy kis gyümölcsre vagy zöldségre vágyunk. A természet ilyenkor is bővelkedik a finomabbnál finomabb ételekben, amik a te tányérodról sem hiányozhatnak.

Sütőtök

A sütőtök népszerűsége a halloween-i forgatag után sem hanyatlik. Sőt, ma már egyre több felhasználási módja ismert (a töklámpás mellett természetesen): a sült tök mellett készíthető belőle krémleves, köret, de süteménybe reszelve is isteni. Érdemes is sokat fogyasztanod belőle, hiszen nem hiába terem ebben az időszakban: remek immunerősítő, kiváló antioxidáns és rendkívül magas a C-vitamin-tartalma is. Emellett javítja a látásodat és serkenti az emésztésedet is.

Sült gesztenye

A sült gesztenye igazi őszi, téli étel. Ha másért nem, hát ezért az ínycsiklandó finomságért érdemes várni a hosszú, téli estéket. Egészen biztosan a te lelki szemeid, illetve orrod előtt is megjelent az az isteni, összetéveszthetetlen illat, ami a gesztenyére oly jellemző. Nem csak íze miatt érdemes azonban fogyasztani, hanem a benne található vitaminok, ásványi anyagok és nagy mennyiségű rost miatt is.

Birsalma

A birsalma igazi őszi étel, amit semmiképpen ne hagyj ki az étlapodról. Isteni komptok készíthetek belőle főételek mellé, de birsalmalevest is főzhetsz ebből a fantasztikus gyümölcsből. Nem beszélve az isteni birsalmasajtról. Ráadásul rengeteg betegség is orvosolható ezzel az illatos gyümölccsel: kezeli a vérszegénységet és a hólyaghurutot, köptető hatású, és még a depressziós tünetek kezelésében is igen hatékony.

47787418 - quince

Cékla

A cékla zöldségléként és salátaként is az egyik legnagyszerűbb választás az őszi hónapokban. Mivel rengeteg vitamint tartalmaz, kiváló méregtelenítő és vörös színe miatt a vérszegénység ellen is rendkívül hatásos, ezért érdemes kikísérletezned, hogy milyen formában fogyasztod legszívesebben ezt a zöldségfélét. Egy biztos: érdemes megszeretned, ha tényleg fontos számodra az egészséged.

Kökény

A kökény igazi novemberi növény, hiszen akkor érik igazán finommá, ha már megcsípte a dér. Szinte bárhol megterem ez a fanyar ízű gyógynövény. Készíthetsz belőle teát, szörpöt, mártást, de akár likőrt is. Persze nyersen fogyasztva is igazán élvezetes. Rengeteg jótékony hatása ismert: jó hatással van a szív és érrendszerre, emésztési zavarokra, enyhíti a torokfájást, nyugtató hatású, de víz- és hashajtó hatása is ismert.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X