Főoldal > DIÉTA > 6+1 dilettáns fogyókúrás tipp az ünnepekre, amit jobb elfelejteni

6+1 dilettáns fogyókúrás tipp az ünnepekre, amit jobb elfelejteni

diétaéletmódváltásétkezésfogyásfogyókúragasztrokarácsonytáplálkozásünnepek
0

Írta:

El tudod olvasni a legjobb fogyókúrás tippeket, akár miközben a kígyózó sorban állsz a szupermarketben, de ne dőlj be mindennek: néhány tanács túl jól, vagy épp szokatlanul, hangzik ahhoz, hogy igaz legyen.

Sőt pár trükkre a szakértők egyenesen azt tanácsolják, jobb azonnal elfelejteni őket. Íme a legbugyutább és leghaszontalanabb tippek, ráadásként pedig egy, amely elsőre nagyon furán hangzik, de mégis hasznos lehet.

Kerüld a tejtermékeket, mivel nehezen emészthetők!

Sok oka lehet, amiért tiltólistára teszed a tejtermékeket: laktózérzékenység, elkötelezett vegán étkezés, vagy egyszerűen csak nem szereted a sajtot és a tejet. Azonban az a tanács, amely szerint azért érdemes elhagyni a tejtermékeket, mert nehezen emészthetők, egyáltalán nem állja meg a helyét. Aki laktózérzékeny, annál a tejben található cukor feldolgozás nélkül halad át a béltraktuson, ez pedig puffadáshoz, gázosodáshoz és egyéb kellemetlen tünetekhez vezet. Krónikus gyomorhurut, irritábilis bél szindróma vagy reflux esetén szintén nehéznek érezhetjük a tej jelenlétét a gyomorban. Az egészséges embernek azonban nem kell kerülnie a tejtermékeket, illetve elhagyásuk semmiféle mágikus fogyást nem okoz. Viszont a bennük található fehérje nélkülözhetetlen az izomépítéshez, amely egyenesen több kalóriát éget.

Ne egyél gyümölcsöket, a grapefruit kivételével!

Mi értelme van az olyan diétának, amely pont a természetes élelmiszereket kiáltja ki bűnösnek? A gyümölcsök tele vannak vitaminnal és ásványi anyaggal. Való igaz, hogy tartalmaznak cukrot, de sok bennük a rost, amely lassítja a cukor felszívódását. Nem valószínű, hogy valaki azért lesz elhízott, mert túl sok almát evett. Ugye, hogy így megközelítve a kérdést, máris milyen abszurdnak hangzik ez az tipp? Ami a grapefruitot illeti, valóban egészséges és kalóriaszegény, de nem varázslatos súlycsökkentő.

Használj agavét cukor helyett!

Mindegy, hogy cukor, juharszirup, agavé vagy méz, mindegyik rengeteg üres kalóriát tartalmaz, így csak mértékkel szabad fogyasztani. Ha fogyásról beszélünk, a cukor az cukor. Igaz, hogy az agavé jobban édesít, mint ugyanannyi normál fehér cukor, így kevesebb is elég belőle, ami elképzelhetően kevesebb kalóriabevitelt okoz, de nem annyival, hogy fogyást eredményezzen. Használj inkább sztíviát vagy nyírfacukrot!

agave2.jpg ()

Ne igyál vizet vagy más folyadékot evés közben, mert nehezíti az emésztést!

Ez sem igaz, sőt a víz és más folyadékok egyenesen segítenek a gyomorsavnak, hogy jobban keveredjen a szilárd étellel a gyomorban, és hogy az elfogyasztott táplálékok megfelelő állagban hagyják el a gyomrot. Természetesen erős alkoholt nem jó evés közben inni, sok kalóriát tartalmaznak, és kevésbé tudsz így kontrollt tartani. Nem szabad elfeledkezni róla, hogy a vízen és az ízesítetlen teán kívül minden folyadék kalóriát is tartalmaz, így bele kell számítani a napi bevitelbe, ennek ellenére nyugodtan ihatsz evés közben is.

Készítsd el a kedvenc ünnepi ételeid light változatát, mint a zsírszegény és cukormentes sajttorta!

Nem rossz ötlet, de ahogy a sajttortának, sok más ételnek sincs igazán egészséges változata. Az összetevők helyettesítése és az ünnepi ételek diétás változata általában nem túl jó ötlet, mivel így sem kapunk túl egészséges ételt, viszont a megszokott, finom íz élménye is elmarad. Közhely, de az élet túl rövid ahhoz, hogy mindent megvonjunk magunktól, beleértve a nagymama utánozhatatlanul mennyei diós bejglijét is. A legjobb és egyben betartható tanács az ünnepekre az, hogy az ételek 90%-a legyen egészséges, a maradék 10% pedig bármilyen hagyományos finomság. Így élvezheted az ínycsiklandó ízeket, és nem kell lemondanod kedvenc finomságaidról.

Ilyenkor is érdemes elkezdeni fogyókúrázni!

Követed az 1000-1200 kalóriás fogyókúrát, amit a magazinban olvastál, hogy vékony legyél az ünnepekre? Sajnos ez nem a legjobb ötlet! Először is, ha előtte 2500 kalóriát ettél naponta, és hirtelen megszorítod 1000-re, a különbség egy hét múlva még mindig kevesebb, mint az ígért 3 kg (fél kiló nagyjából 3500 kalóriával egyenlő). Amit egy ilyen szigorú fogyókúrával leadhatsz, az leginkább víz. Ráadásul a dietetikusok azt javasolják, hogy tartsuk meg a súlyunkat karácsony után is, nem azt, hogy ilyenkor fogyjunk. Valódi mazochizmus pont karácsonykor elkezdeni egy új életmódprogramot. Légy jó önmagadhoz: ha van is rajtad felesleg, egyél mérsékelten az ünnepek alatt, de a fogyókúrát 2014-ben kezdd.  

Végezetül egy nem is olyan ostoba tipp: edd a desszertet először!

Azt gondoltad, bűnös élvezetnek számít, ha sütés közben falatozol ebéd előtt? Pedig kevesebb kalóriát veszel magadhoz, ha kielégíted a sóvárgásod ebéd előtt, mintha már tele gyomorral bekebelezed a kedvenc sütidet. Természetesen nem a legegészségesebb táplálkozási szokás, de egyszer egy évben ez is belefér. Kellemes ünnepeket!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X