Főoldal > DIÉTA > Így állíts össze egészséges Mikulás-csomagot

Így állíts össze egészséges Mikulás-csomagot

csokoládécukorédességgyümölcskekszMikulás
0

Írta:

Cukorsokk helyett idén ajándékozz egészséget, kicsiknek és nagyoknak egyaránt

 

Tudtad, hogy egy kisebb Mikulás csomagban akár 3500-4000 kalória is lehet? Rémisztő még belegondolni is, hogy gyermeked akár pár perc alatt megeszi az ajándékot, amely közel kétnapi kalóriaszükségletét tartalmazza. Ráadásul a szokásos meglepik többsége üres kalória, mivel szinte csak cukorból és tejbevonó masszából áll.

Bár kétségtelenül egyszerűbb csoki Mikulásokból és gumicukrokból összeválogatni egy-egy csomagot, mi mégis azt javasoljuk, hogy Mikulás alkalmával is keresd az egészséges alternatívákat, az év többi időszakához hasonlóan. Sokféle finom nassolnivaló közül válogathatsz, mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek örömet okozva. Az alábbi csemegékkel bátran megtöltheted a cipőket vagy a zoknikat, a szokásos cukorbombák helyett. Gyerekeknek kerülhet melléjük kifestő, mesekönyv, kisebb plüss vagy egy meleg zokni, és kész is a tökéletes csomag. Ha a családban a felnőttek is megajándékozzák egymást, a reform édességek mellé kerüljön egy naptár vagy egy felnőtt színező. De élményt is adhatsz ajándékba az egész családnak, egy színházjegynek biztosan mindenki örül a túlfeszített decemberi napokon.

Csokoládé Mikulás helyett magas kakaótartalmú, cukormentes étcsokoládé

A csokoládé természetesen elengedhetetlen része a Mikulás-csomagnak. Bármennyire is cukik azonban a különböző formájú csoki mikulások, rénszarvasok és pingvinek, sajnos a belsejük már nem ilyen kecsegtető: többségük tejbevonó masszából készül, tele vannak növényi zsírral és cukorral. A csokoládé azonban lehet kifejezetten egészséges, ha jó minőségű terméket választasz. Keresd a magas kakaótartalmú, azaz 75% feletti étcsokoládékat, amelyek akár cukormentesek is. A bájos idényfigurákat pedig pótold inkább kisebb, maradandó plüssjátékkal.

Gumicukor helyett aszalt gyümölcs

Való igaz, hogy az aszalt gyümölcsök is sok cukrot rejtenek, azonban így is messze egészségesebbek, mint a különböző cukorkák és gumicukrok, amelyek tele vannak mesterséges színezékekkel és aromákkal. Az aszalt gyümölcsök sok vitamint (főleg B1-, B2- és C-vitamint) és ásványi anyagot (magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat és cinket) tartalmaznak. Magas rosttartalmuk miatt a megfelelő emésztésről is gondoskodnak. Ráadásul kis adag elegendő belőlük, hiszen kiválóan laktatnak.

Szaloncukor helyett gránátalma

A zselés szaloncukrot helyettesítsd bátran vitamindús gyümölccsel. Ha valami különlegesebbel szeretnéd meglepni gyereke(i)det, mint például a mindennap elérhető narancs és mandarin, jó választás lehet a gránátalma. A dekoratív, piros gyümölcs dizájnban remekül pótolja a színes csomagolású szaloncukrot. Kiváló C-, K-vitamin és kálium forrás, emellett rengeteg antioxidánst is tartalmaz.

Piskóta vagy ostya helyett házi, teljes kiőrlésű keksz

Nincs is jobb a házilag készített ajándéknál, ugye? A Mikulás-csomagba eddig csak és kizárólag bolti termékek kerültek? Idéntől legyen ez is másképp! Nincs annál nagyobb öröm, mint kiváló minőségű, házi finomsággal kényeztetni szeretteid. A különböző bolti piskóták és ostyák helyett süss finom kekszeket, amelyeket celofánba csomagolva az egész családnak szétoszthatsz. Mehet bele zabpehely, kakaópor, banán, áfonya, mandula, dió, kókusz, vagy bármilyen egészséges hozzávaló, amit mindenki szívesen fogyaszt.

70260490 - fresh raw products for healthy breakfast

Csokiszelet helyett gyümölcsszelet

A kalóriában gazdag, de tápanyagban szegény csokoládészeletek helyett idén csempéssz a csomagba gyümölcsszeleteket. A minőségi termékek sok-sok egészséges hozzávalóból: teljes értékű gabonákból, gyümölcsökből és magvakból készülnek, hozzáadott cukor és adalékanyagok nélkül. Kedvedre válogathatsz a bőséges kínálatból; a kakaót, a datolyát, az áfonyát, a mandulát, a kókuszt, a goji bogyót és a zabot tartalmazó termékek garantáltan a kicsik és a nagyok új kedvenceivé válnak. Gondoltad volna, hogy a Mikulás-csomag összeállítása még arra is remek alkalom, hogy családoddal megszerettesd az egészséges élelmiszereket?

Csokival bevont magvak helyett héjas földimogyoró

A magvak igen egészségesek, de akkor már nem, ha cukros fahéjba, tej- vagy fehércsokiba vannak mártva. Te is emlékszel rá, milyen jó érzés volt, feltörni és ropogtatni a földimogyorót? Ne hagyd ki ebből az élményből a gyereke(i)det se! A héjas földimogyoró ráadásul sokkal egészségesebb, mint a pörkölt változat. A pörkölés ugyanis megváltoztatja a jótékony telítetlen zsírsavakat. A mogyorót az agy táplálékának is nevezik, B3-vitamintartalma fokozza a szellemi képességeket. Ráadásul szívbarát csemege, mivel rendszeres fogyasztásával csökkenthető a káros koleszterinszint.

Pillecukor helyett almachips

Mindig kerül egy kis pillecukor is a zacskóba? A színes falatok gusztusos csomagolásban valóban jól mutatnak a zsákban, de biztos, hogy felhabosított tömény cukrot, egy kis zselatinnal összetapasztva, mesterséges aromákkal és színezékekkel dúsítva akarsz ajándékozni? Cseréld le a szivacsos állagú pillecukrot szárított almasziromra, amelyet adalékanyagok, édesítőszerek és aromák hozzáadása nélkül állítanak elő. A könnyű, roppanó finomságból büntetlenül nassolhat az egész család, még a fogyókúrázok is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X