Főoldal > DIÉTA > Mákkal az egészséges gyomorért

Mákkal az egészséges gyomorért

bejgliemésztésétkezéskarácsonymáknövénysütemény
0

Írta:

A mák nem csak a sütemények, tészták finom tölteléke, hanem egy értékes gyógynövény is. Sok pozitív hatással rendelkezik, amely miatt érdemes nem csak karácsony táján fogyasztani, főleg, ha sűrűn szenvedsz emésztési problémákkal: ideje a máktól „segítséget kérni”.

Gyógyszer vagy veszélyes szer?

Alapvetően Közép-Ázsiából származik, de leginkább Európában vált közkedveltté a mák, amit nem csak az élelmiszerekhez használjuk, hanem számos gyógyszer alapanyagaként is szolgál, ebben a mák gubójából nyert anyag segít. Ez többféle ópium-alkaloidát tartalmaz, amelyek közül talán a morfin és a kodein a legismertebbek. Hazánkban Kabay János, magyar gyógyszerész felfedezése nyomán – 1931-ben – az üres, értéktelen máktokból állították elő a morfint és származékait, és ez a találmánya forradalmasította a morfingyártást. Ám az, hogy a mák egyenlő a kábítószerrel koránt sem igaz.

Értékes tápanyagai

A gubóval ellentétben a mák fogyasztása teljesen ártalmatlan! Sőt, tápanyagokban, fehérjében gazdag. A vitaminok közül értékes B1-, B5-, B6-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot, foszfort, cinket, mangánt, rezet, vasat, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Értékes még telítetlen zsírsavakban, de olajsav és palmitinsav is található benne.

55447433 - poppy  seeds in a wooden bowl on a table with spoon

Gyomornyugtató hatású

A máknak nyugtató hatása van, így pozitívan hat az idegrendszerre és a gyomorra is. A mákban található anyagok a görcsoldásban is segíthetnek. Gyomor- vagy bélgörcsök ellen is hatékony, de a menstruációs zavarok terápiájában is használják. Mivel a mákszemek alig emésztődnek meg a szervezetünkben, így nagyon hatásos segítség a bélcsatorna tisztításában és ezzel számos a bélrendszert érintő betegséget megelőzhetsz vele.

Javasolt fogyasztás

Ha nyersen szeretnéd enni, akkor nem árt, ha az áztatást választod előtte, az enzimgátlók miatt. Ha főzésre, sütésre kerül a sor, akkor ennek már nincs jelentősége. A nyers ételek esetében készíthetsz belőle máktejet, hozzáadhatod az aszalt gyümölcsös reggelidhez, de fogyaszthatod turmixban is. Jól párosítható szilvával vagy akár sütőtökkel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X