Főoldal > DIÉTA > Így kerüld el a haspuffadást!

Így kerüld el a haspuffadást!

emésztésfájdalomgörcshaslapos haspuffadás
0

Írta:

Szinte mindannyian tapasztaltuk már milyen a rendkívül kellemetlen haspuffadás. Görcsölő has, és feszülő ruha, még olyan esetben is, mikor úgy gondoljuk, nem ettünk semmi olyat, ami alapot szolgáltatott volna a lufihasnak.

Számos élelmiszernek, sajnos megvan ez a kellemetlen mellékhatása. Most felsoroljuk azokat a leggyakoribb élelmiszereket, melyek puffadáshoz vezethetnek, így az ünnepek alatt nem kell attól tartanod, hogy a családi vacsoránál rád tör a feszítő érzés.

Puffasztó zöldségek

A brokkoli, karfiol, kelbimbó és a kelkáposzta rengeteg rostot tartalmaznak, ám túlzott fogyasztásuk kellemetlen tünete, hogy puffasztanak, és jóval nehezebbnek érzed magad, mintha megettél volna egy fél disznótorost. Pláne nem praktikus, ha szűk ruhát viselsz. Fogyassz ezekből a zöldségekből bátran, hiszen nagyon egészségesek, de az említett tünet miatt itt is érdemes mértéket tartani.

28825650 - concept of diet and fertility

Sós, feldolozott termékek

Nemcsak egészségtelenek, de magas sótartalmuknak köszönhetően erősen puffasztanak is, mivel a sónak vízmegkötő hatása van. Ide tartozik többek közt a chips, konzerves levesek vagy a hideg felvágottak. Ha ilyesmire vágysz, inkább fogyassz zöldségchipset, illetve friss, otthon készített levest.

Buborékos üdítők

Az, hogy nem épp egészségesek, már mindenki tudja. De mikor szénsavas üdítőt iszol, azzal együtt rengeteg levegőt is nyelsz, mely hamar puffadáshoz vezethet. Ha lehet, kerüld ezeket az üdítőket, és maradj az egyszerű, szénsavmentes ásványvíznél.

Mesterséges édesítőszerek és diétás kaják

A mesterséges édesítőszerek, így például az aszpartám, melyet előszeretettel használnak diétás termékek gyártásánál, szintén gyorsan puffadáshoz vezethet, mivel a szervezet nincs felkészülve a számára idegen anyagra. Ha lehet, diétás termékek helyett válassz olyan, lehetőleg cukormentes terméket, melyekről tudod, hogy mit tartalmaznak, legyen az joghurt, de akár csoki is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X