Főoldal > DIÉTA > A 7 legjobb prebiotikus étel, amit egyél gyakrabban

A 7 legjobb prebiotikus étel, amit egyél gyakrabban

bélrendszerdiétaegészségemésztésételétkezésfogyásprebiotikumprobiotikum
0

Írta:

A probiotikumok valóban védik az emésztőrendszer egészségét, hatásuk azonban csak ideiglenes. Általában olyan gyorsan végighaladnak a szervezeteden, mint ahogy megemészted az ételt. Itt jönnek képbe a prebiotikumok.

A probiotikumokkal ellentétben, amelyek csak rövid ideig gondoskodnak a jó baktériumok jelenlétéről, a prebiotikumok hosszú távú hatással rendelkeznek. Serkentik a probiotikumok termelődését, megakadályozzák a káros baktériumok megtapadását a bélfalon, illetve segítik az ásványi anyagok és nyomelemek felszívódását. Az alábbi ételeket iktass be minél gyakrabban az étrendedbe, prebiotikus tulajdonságuk miatt.

Dió

A dió sok rostot és más prebiotikus összetevőket tartalmaz, amelyek segítik a jótékony baktériumok termelődését. Fogyasztásával növelheted a lactobacillusok, azaz a tejsavbaktériumok számát is a szervezetedben. Omega-3 zsírsavai pedig csökkentik a bélben levő gyulladást.  Egy friss kutatás során azt találták, hogy naponta félcsészényi dió fogyasztása három héten át jelentősen hozzájárul a bélrendszer egészségéhez.

Tápanyagtartalom 14 db-ban: 185 kcal, zsír: 19 g, ebből telített zsír: 2 g, szénhidrát: 4 g, ebből cukor: 1 g, fehérje: 4 g, rost: 1 g.

Étcsokoládé

Az étcsokoládét nem éri meg a fogyás érdekében száműznöd az étrendedből, ugyanis többek között kiváló polifenol forrás. Ez egy olyan prebiotikus antioxidáns összetevője, amely két jótékony baktérium, a lactobacillus és a bifidobacteria jelenlétét is növeli. Érdemes tehát naponta pár kocka minőségi, 70% kakaótartalom feletti étcsokoládét elszopogatni, vagy cukrozatlan kakaóporból reform desszerteket készíteni.

Tápanyagtartalom 28 g-ban: 170 kcal, zsír: 12 g, ebből telített zsír: 7 g, szénhidrát: 13 g, ebből cukor: 7 g, fehérje: 2 g, rost: 3 g.

Hagyma

A hagyma természetes forrása a leggyakoribb prebiotikumnak, az inulinnak. Az inulin termeli a vastagbélt védő butirátot, továbbá a szív- és érrendszer egészségét is óvja az LDL, azaz a rossz koleszterinszint és a trigliceridek csökkentésével. Ezenkívül quercetin fitotápanyagot tartalmaz, amely csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.

Tápanyagtartalom egycsészényi aprított hagymában: 64 kcal, zsír: 0,2 g, ebből telített zsír: 0,07 g, szénhidrát: 15 g, ebből cukor: 7 g, fehérje: 2 g, rost: 3 g.

Zabpehely

A zabpehely kiváló rezisztens keményítő forrás, ez egy olyan típusú prebiotikum, amelyet a szervezet nem képes lebontani. Védi a vastagbél egészségét, továbbá rákellenes hatással is rendelkezik. Ráadásul a rezisztens keményítő csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet is.

Tápanyagtartalom félcsészényi száraz zabpehelyben: 153 kcal, zsír: 3 g, ebből telített zsír: 0,5 g, szénhidrát: 27 g, ebből cukor: 0,4 g, fehérje: 5 g, rost: 4 g.

Vöröslencse

A vöröslencse az egyik legjobb választás a hüvelyesek közül, ugyanis a rezisztens keményítő és az oldható rost kombinációjának köszönhetően eltávolítja a felesleges koleszterint a szervezetből. További nagy előnye, hogy sokkal gyorsabban fő meg, mint a többi lencse, csupán 15 perc alatt elkészíthető. Egy kis curry-vel és pár kanál görög joghurttal megbolondítva igazán tápláló és fenséges fogás.

Tápanyagtartalom félcsészényi főtt lencsében: 115 kcal, zsír: 0,4 g, ebből telített zsír: 0 g, szénhidrát: 20 g, ebből cukor: 2 g, fehérje: 9 g, rost: 8 g.

36302160 - closeup of a bowl with refreshing lentil salad, in a set table

Kukorica

A kukorica nemcsak rezisztens keményítőben gazdag, de jócskán tartalmaz zeaxantint és luteint. Ez a két fitotápanyag gondoskodik az éleslátásról, illetve képes megelőzni az időskori makula-degeneráció kialakulását is. Szénhidráttartalma azonban magasnak számít, ezért érdemes mértékkel fogyasztani.

Tápanyagtartalom egy átlagos csőben: 123 kcal, zsír: 2 g, ebből telített zsír: 0,5 g, szénhidrát: 27 g, ebből cukor: 9 g, fehérje: 5 g, rost: 3 g.

Alma

Az alma bővelkedik pektinben, egy olyan prebiotikumban, amely gondoskodik a bélrendszer általános egészségéről. Magas rost- és víztartalmának köszönhetően fogyókúra idején is ajánlott fogyasztani, alacsony kalóriabevitel mellett ugyanis kiválóan laktat. A kutatások is sorra igazolják fogyasztó hatását, napi 3 alma fogyasztásával 12 hét alatt 1 kg feleslegtől meg lehet szabadulni, bármilyen egyéb erőfeszítés nélkül.

Tápanyagtartalom egy nagyobb darabban: 116 kcal, zsír: 0,4 g, ebből telített zsír: 0 g, szénhidrát: 31 g, ebből cukor: 23 g, fehérje: 0,6 g, rost: 5 g.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X