Főoldal > DIÉTA > Ez történik, ha túlzásba viszed a diófélék fogyasztását

Ez történik, ha túlzásba viszed a diófélék fogyasztását

diódiófélékmandulamogyoróolajos magparadiópekándiópisztácia
0

Írta:

Szereted a dióféléket, olajos magvakat, és sokat is fogyasztod őket? Tudd meg, mi történik a testedben, ha túl sokat eszel belőlük!

Bizonyára tisztában vagy vele, hogy a magvak kifejezetten egészségesek, többek közt egészségesebbé teszik a szívet, megóvnak a ráktól, csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, és segíti a fogyást. Egy tökéletes, egészséges és finom nasi lehet két étkezés között. Ez mind igaz is, de ahogy egyébként mindenben, a magvaknál is nagyon fontos a mértéktartás. A probléma a túl sokkal mindig az, hogy jótékony hatások nem nyilvánulnak meg, mi több, akár károsak is lehetnek. Az olajos magvakkal sincs ez másként: ha túl sokat fogyasztasz belőle, akár az egészségedet is károsíthatod.

1. Gyorsan felszökő plusz kilók

Igen, az egyik legnagyobb előnye a magvaknak az, hogy segítségedre vannak a fogyókúrád során. Sajnos azonban bebizonyosodott: a túl sok olajos mag hízáshoz vezet. Méghozzá elég gyorshoz. Ha többet eszel a napi adagnál, nagyon gyorsan fel fog szaladni jópár kiló. Ez azért van, mert ugyan pár szem nem árt meg mandulából, dióból, elég sok kalóriát tartalmaz az pár darab is. Például 30 gramm mandulában 163 kalória van, ugyanennyi, tehát 30 tésztában pedig csupán 37.

, Image: 11378227, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

2. Emésztési problémák

Ha túlzott gázképződést, émelygést, hányingert tapasztalsz a magvak fogyasztását követően, ne lepődj meg. Ez egy nagyon gyakori mellékhatás, ami az egyik vegyületnek köszönhető, a fitátoknak, melyek emésztése elég sok nehézséget okoz. Tulajdonképpen ez a magvak védekezése, ugyanis ez a képesség teszi lehetővé, hogy ha egy állat lenyeli, amikor távozik, még akkor is életképes legyen a kis mag. Sajnos ez a funkció az ember emésztőrendszerében is működésbe lép, ettől pedig a beleink felpuffadnak. Ha ez sem tántorít el, és folytatod az olajos magvak fogyasztását, könnyen hasmenés lehet a vége.

3. Hajhullás, körömgyengeség, kellemetlen lehelet, elgyengült izomzat

Ezek a szelén-túladagolás tünetei, és ez már egy komoly probléma, mely a túl sok brazildió (paradió) elfogyasztása miatt lép fel (a többi olajos mag nem okoz ilyen problémát). Egy adag ebből a fajtából csupán 8 darab, s máris a tízszeresét vitted be a szelén ajánlott napi mennyiségének. A napi szükséglet 55 mikrogramm, így a szakértők azt javasolják, 4 naponta egyél meg szemet a paradióból!

A kérdés már csak az, mennyi is a napi megfelelő mennyiség. Nos, ez esetben is sok függ a súlyodtól, nemedtől, de általánosságban elmondható, hogy napi 20 szem mandula, 18 szem kesudió, 7 egész pekándió és 7 egész dió nem okozhat problémát. Lehet, hogy kevésnek tűnik, de mindig lebegjen a szemed előtt: az ördög a részletekben rejlik!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X